Shortlist De Bronzen Uil bekend!

Shortlist De Bronzen Uil bekend!

Zeven Nederlandstalige debuutromans en hun auteurs prijken op de shortlist van De Bronzen Uil 2017, de prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman van het afgelopen jaar. De jury was unaniem lovend over deze debutanten (in alfabetische volgorde):

John-Alexander Janssen met Een verhaal uit Zonnestad (De Arbeiderspers)

Gerrit Janssens met Twaalf (AmboIAnthos)

Lieke Kézér met De afwezigen (De Arbeiderspers)

Emy Koopman met Orewoet (Prometheus)

Haro Kraak met Lekhoofd (Atlas Contact)

Dimitri Leue met Het Lortchersyndroom (Manteau)

Elise Wuyts met De studente (Vrijdag)

De winnaar van de prijs krijgt naast het bronzen beeld van een uil ook 5.000 euro. De Bronzen Uil wordt sinds 2011 uitgereikt door het Willemsfonds en vormt het sluitstuk van literair festival Het Betere Boek, dat dit jaar plaatsvindt op 13 en 14 oktober in Gent. De zeven genomineerden worden op 14 oktober geïnterviewd tijdens het festival.

De jury wordt voorgezeten door Jos Geysels en bestaat verder uit Nadia Dala, Sylvain Peeters, Lies Steppe, Sofie Vandamme en Marnix Verplancke. Om te komen tot de shortlist lazen de juryleden het afgelopen jaar meer dan zestig debuutromans.

Vorig jaar won Lize Spit met haar debuut Het smelt zowel De Bronzen Uil als de Publieksprijs De Bronzen Uil 2016.

Publieksprijs

Op www.hetbetereboek.be kunnen boekenliefhebbers vanaf vandaag stemmen op hun favoriete debuut. Niet onbelangrijk, want de debutant met de meeste stemmen achter zijn/haar naam ontvangt op 14 oktober de Publieksprijs De Bronzen Uil.

Het Betere Boek focust op Rusland

Het Betere Boek, een organisatie van het Willemsfonds, is één van de voornaamste literatuurevenementen in Vlaanderen. Curator Johan de Boose stelde dit jaar het programma samen dat focust op Rusland. De Boose is doctor in de Slavische talen en Oost-Europakunde, performer en auteur van fictie, non-fictie, poëzie en toneel. Hij nodigt onder andere Catherine Merridale, Kirill Medvedev, Koenraad Tinel, Alexandr Skorobogatov, Tiny Bertels en Emmanuel Waegemans uit. Het festival vindt op zaterdag 13 en 14 oktober plaats in Gent op twee nieuwe locaties, namelijk NEST (de oude stadsbib) en de Minardschouwburg.

man