De Franse auteur Alice Zeniter komt op zaterdag 6 oktober 2018 naar Het Betere Boek. Ze zal met de Nederlandse literatuurcriticus Margot Dijkgraaf in gesprek gaan over haar roman De kunst van het verliezen (L’art de perdre). Een dag eerder is ze in Brussel aanwezig om de nieuwe editie van de Choix Goncourt de la Belgique 2018 af te trappen. Zeniter won die prijs in 2017.

L’Art de perdre is een adembenemend literair fresco, waarin Alice Zeniter het wedervaren schetst van een familie die de geschiedenis niet achter zich kan laten. De roman leverde Zeniter in 2017 de Choix Goncourt de la Belgique op. De schrijfster legt de geheimen achter haar prijswinnende roman bloot bij de lancering van de volgende editie van de prijs.

L’art de perdre, over generaties heen

Inspiratie voor L’Art de perdre haalde Zeniter uit haar eigen achtergrond. Haar grootvader was een harki: een Algerijn die voor Frankrijk streed in de Algerijnse Oorlog, de revolutie waarmee Algerije begin jaren 1960 onafhankelijkheid van kolonisator Frankrijk verwierf. Niet toevallig dus was ook de grootvader van Naïma, de vertelster in de roman, een harki.

 

Voor L’Art de perdre putte Zeniter uit haar eigen verleden, dat ze tezelfdertijd wist te overstijgen. Via een familiegeschiedenis werpt ze in haar roman grote levensvraagstukken op over het verleden, de impact van een familieachtergrond en identiteit.