De Bronzen Uil 2019, de literaire prijs van het Willemsfonds voor de beste Nederlandstalige debuutroman, gaat naar ‘De achtste dag’ van Annemarie Haverkamp. ‘De jury was onder de indruk van de uitgemeten zakelijkheid waarmee de auteur erin slaagt om wat onafwendbaar is, menselijk te maken’, zegt juryvoorzitter Jos Geysels. Haverkamp ontvangt samen met De Bronzen Uil een cheque van 7.000 euro, gefinancierd door Literatuur Vlaanderen. Hannelore Bedert wint de publieksprijs. Haverkamp en Bedert zullen samen met Lenny Peeters en Bert Moerman, die vorig jaar respectievelijk De Bronzen Uil en de publieksprijs wonnen, deel uitmaken van De Bronzen Uil tournee 2019-2020.

Achterflap ‘De achtste dag’

In een verlaten grenslandschap aan een rivier woont timmerman Egbert met zijn gehandicapte zoon Adam, voor wie hij alleen de zorg draagt nadat zijn vrouw Emma is overleden. Wanneer Egbert hoort dat hij nog maar kort te leven heeft, moet hij noodgedwongen nadenken over de toekomst van zijn zoon. Adam is volledig van hem afhankelijk, en Egbert heeft zijn vrouw beloofd hem nooit alleen te laten. Als hij tegen beter weten in de opdracht aanneemt om een houten trap te maken, geeft hij zichzelf zeven dagen de tijd om een beslissing te nemen over hun lot.

Wie is Annemarie Haverkamp?

Annemarie Haverkamp is 44 jaar. Geheel onverwacht kwam haar zoon Job in 2004 ernstig gehandicapt ter wereld. Eenmaal van de schrik bekomen, besloot Annemarie in De Gelderlander een column te schrijven over Job. Omdat ze de buitenwereld graag wil laten zien hoe het echt is, het dagelijks leven met een gehandicapt kind. De columns werden gebundeld in vier boeken en verschijnen na vijftien jaar nog elke week in de krant.

De Bronzen Uil tournee

Met de financiële steun van Literatuur Vlaanderen organiseert het Willemsfonds een De Bronzen Uil tournee in Vlaanderen en Brussel. Een duo van Bronzen Uil winnaars en publieksprijswinnaars 2018-2019 zal telkens geïnterviewd worden in een boekhandel. Volgende datums zijn al bevestigd:

  • 24/10/2019 De Tijd hervonden                   Witte Nonnenstraat 8, 3500 Hasselt
  • 14/11/2019 Theoria                                    Casinoplein 10, 8500 Kortrijk
  • 19/03/2020 Standaard Boekhandel            Stationsstraat 15, 3090 Overijse
  • 22/03/2020 Standaard Boekhandel            Anspachlaan 28, 1000 Brussel