Een hele week lang zetten we de genomineerden van De Bronzen Uil in de kijker. Vandaag doen we dat met de vraag: hoe schrijf je? Onze genomineerden schrijven elk op hun eigen manier. In deze blog ontdek je hoe. Stemmen voor De Bronzen Uil Publieksprijs kan nog tot en met donderdag 10 oktober 2019.

Hannelore Bedert

Twee jaar geleden plaatsten we een oude zeecontainer in de tuin, die we afgewerkt en ingericht hebben tot een soort van tuinkantoor. Mijn eerste schrijfdag in de container voelde als thuiskomen. Na al die jaren had ik eindelijk een plek waar ik me van alles en iedereen kon afsluiten. In amper twee maand schreef ik het manuscript van LAM. Sinds het overlijden van mijn man begin dit jaar ben ik echter niet meer in de container geweest, ik schrijf voorlopig aan een tafeltje in huis, uit schrik voor de confrontatie. Al weet ik dat ik daar opnieuw zal kunnen thuiskomen, maar nu nog even niet.

Annemarie Haverkamp

Bij voorkeur schrijf ik aan het water. In de uiterwaarden vlakbij Nijmegen staat een vrijstaand huisje met uitzicht op de Rijn waar ik gebruik van mag maken. Dan kijk ik naar de boten en de vogels. De stroming zet me aan het werk. Liefst schrijf ik zeer vroeg in de ochtend en zie ik de zon opkomen vanachter mijn laptop.

Mariken Heitman

Ik klap mijn laptop open en typ, in mijn woonkamer, aan mijn eettafel. De ochtend is belangrijk, die moet zo lang mogelijk duren want dan ben ik het meest productief. Soms drink ik koffie in een cafe en schrijf ik met pen en papier vrij lukraak over dat wat zich voordoet in mijn gedachten, daar komen nog weleens levensvatbare ideeën uit voort. Zo niet, dan was in ieder geval de koffie goed.

Julien Ignacio

Ik heb altijd een Moleskine boekje bij me, of de Notitie app op mijn mobiel, voor het verzamelen van spontane ingevingen.

Ik schrijf de eerste twee versies van een verhaal met de pen, daarna pas zet ik het in de computer. Mijn schrijfkamer op zolder ziet eruit als de werkplek van een mad professor: de muren hangen vol met knipsels, aantekeningen, etc.

Om mijn personages beter te leren kennen gebruik ik de questionnaire van een van mijn lievelingsschrijvers Marcel Proust, een vragenlijst met dertig levensvragen, zoals: Wat is voor jou volmaakt geluk? Hoe zou je willen sterven? Wat is je lievelingsfilm/boek/bloem/kleur?

Tim Kamps

Meestal in een cafeetje, ik werk het beste met veel rumoer om me heen.

Femke Vindevogel

Ik schrijf aan een sta-bureau of liggend in de zetel. Schrijfrituelen heb ik niet, ik zet gewoon mijn computer aan en ik begin. Ik ben sowieso al chaotisch, dus ook in het schrijven. Schrijven hangt bij mij samen met heel veel YouTubefilmpjes bekijken. Die afwisseling werkt voor mij het beste.