De Bronzen Uil 2020, de literatuurprijs van het Willemsfonds, werd zaterdagavond voor de 10de keer uitgereikt en gaat naar ‘De kaalvreter’ van Machteld Siegmann. “De jury was onder de indruk van de eigen stem, de eigen kleur en het ritme waardoor de verschillende perspectieven van de personages tot hun recht komen”, zegt juryvoorzitter Jos Geysels. “Bedachtzaam en meeslepend geschreven, krijgen we een scherp beeld van een mens die zijn leven in eigen handen wil nemen en de gevolgen van deze zoektocht voor de onmiddellijke omgeving.” 

“Strak gecomponeerd en toch lenig in het lezen. Een boek dat ontroert en tot de in de kern raakt en knaagt”, besluit Geysels. Siegmann ontvangt samen met De Bronzen Uil een cheque van 10.000 euro.

Niet alleen de jury is fan van de debuutroman, want ook de publieksprijs gaat naar ‘De kaalvreter’. Daarmee zal Siegmann ook op tournee gaan langs boekhandels in Vlaanderen en Nederland in het voorjaar van 2021.

De Bronzen Uil werd uitgereikt na afloop van de 10de editie van Het Betere Boek, het literair festival van het Willemsfonds in Gent. De volgende editie van Het Betere Boek vindt plaats op zaterdag 9 oktober 2021.

Achterflap ‘De kaalvreter’ – Uitgeverij Ambo Anthos
Leie Blum wordt in de Tweede Wereldoorlog ondergebracht bij een boerengezin in Zanegeest. Sindsdien is Leie aan het wachten, eerst op haar ouders, later op iets wat ze niet kan definiëren. Het wachten lijkt voorbij als ze met Dirk trouwt en twee zonen krijgt. In de zomer van 1974 wordt Leies zorgvuldig opgebouwde leven op z’n kop gezet door het overlijden van de vrouw bij wie ze als pleegkind was ondergedoken. Ze gaat naar de begrafenis, maar kan niet terugkeren naar het leven met haar man en zonen. Ze zwijgt en wacht.

Wie is Machteld Siegmann?
Machteld Siegmann (1972) studeerde Nederlands en Cultuurgeschiedenis aan de universiteit van Utrecht en werkt als redacteur voor verschillende uitgeverijen. ‘De kaalvreter’, haar debuutroman, is niet autobiografisch, maar er zitten wel plaatsen uit haar jeugd verwerkt in het boek.