Deze namiddag trapte Gents Schepen van Cultuur Sami Souguir de allereerste literaire wandeling van Het Betere Boek in gang. Daarbij maakte hij de genomineerde auteurs voor de tiende editie van De Bronzen Uil, de Nederlandstalige literaire debuutprijs van het Willemsfonds en het Algemeen-Nederlands Verbond, bekend. De genomineerden zijn Frederik Willem Daem, Marije Langelaar, Machteld Siegmann, Max Temmerman, Chris Van Camp en Kevin Van Vliet. De winnaar ontvangt 10.000 euro en gaat samen met de publieksfavoriet op tournee in Vlaanderen en Nederland. Op 10 oktober 2020 weten we wie de winnaar is.

6 genomineerden maken kans op 10.000 euro 

Dit jaar bestaat de jury van De Bronzen Uil uit voorzitter Jos Geysels (voorzitter), Yasmine Allas, Majida Bellal, Sylvain Peeters, Wim van Gelder, Sofie Vandamme en Marnix Verplancke. Zij hadden de moeilijke opdracht om uit de 53 inzendingen zes genomineerden te kiezen. Na een lange deliberatie kwam de jury naar buiten met het volgend verdict (auteurs in alfabetische volgorde):

  • Frederik Willem Daem (BE) met ‘Tekens van leven’, De Bezige Bij
  • Marije Langelaar (NL) met ‘In het jaar van de rode os’, De Arbeiderspers
  • Machteld Siegmann (NL) met ‘De kaalvreter’, Ambo Anthos
  • Max Temmerman (BE) met ‘Coniferen’, Borgerhoff&Lamberigts
  • Chris Van Camp (BE) met ‘De kus van Dabrowski’, Standaard Uitgeverij
  • Kevin Van Vliet (NL) met ‘Wolfsjong’, Prometheus

Wie van hen de winnaar en de publieksfavoriet wordt, weten we op zaterdag 10 oktober 2020 na afloop van Het Betere Boek in Gent. De winnaar en publieksprijs gaan samen op tournee in Vlaanderen en Nederland. Ze krijgen ook een residentie en/of coachingtraject aangeboden.

Vernieuwde publieksprijs

Vanaf dit jaar verkiezen 5 onafhankelijke platformen uit Vlaanderen en Nederland de publieksprijs van De Bronzen Uil. Dit biedt de mogelijkheid op verscheidenheid en betrokkenheid en garandeert een grotere objectiviteit bij het verkiezen van de winnaar. Een van de platformen is de traditionele poll op de website van Het Betere Boek. Stemmen hiervoor kan vanaf maandag 31 augustus tot en met woensdag 7 oktober 2020.

Praktische info

Het Betere Boek vindt plaats op zaterdag 10 oktober 2020 in De Krook, Liberas, het Geuzenhuis, De Vooruit en Minard. Tickets verkrijgbaar vanaf 31 augustus 2020.