Dit jaar maken het Willemsfonds en literair curator Sigrid Bousset een Grand Tour langs de Middellandse Zee met Het Betere Boek. Ilja Leonard Pfeijffer, In Koli Jean Bofane, Stefan Brijs, Ghayath Almadhoun, Burhan Sönmez, Rachida Lamrabet, Fik Meijer en vele andere grote namen en jong talent uit binnen- en buitenland tekenen present op dit literair festival. Traditiegetrouw sluit het festival af met de prijsuitreiking van De Bronzen Uil.

Ilja Leonard Pfeijffer, Thomas Siffer, Marijke Arijs & Stefan Brijs zoeken zuidelijke oorden op

De Nederlandse Ilja Leonard Pfeijffer en de Belgische Thomas Siffer hebben één ding gemeen: ze hebben hun vaderland verruild voor het geliefde Italië. Maar daar loert de wereldproblematiek bijna dagelijks om de hoek. Hoe kijken zij naar ‘onze’ turbulente Middellandse Zee vandaag?

Stefan Brijs woont al enkele jaren in Andalusië en schreef er zijn ‘Andalusisch logboek’. Marijke Arijs, die met ‘De hoed van Federico’ een literaire reisgids voor Spanje schreef, praat met Brijs over zijn nieuwste telg ‘Zonder liefde’, en waarom Spanje hem zo inspireert.

Vincent Van Meenen & Ghayath Almadhoun hebben heimwee naar hun vaderland

Vincent Van Meenen trok naar Griekenland om er te wonen, maar plots sloeg de heimwee naar België toe. In het autobiografische ‘We houden zo van Anthi’ legt hij zijn ziel bloot. Dit prachtige boek over een Griekse liefde is de basis voor een intiem gesprek met goede vriend Jan Dertaelen.

De Palestijns-Syrische dichter Ghayath Almadhoun woont sinds 2008 in Zweden. Constante in zijn baanbrekende poëzie is heimwee en het schuldgevoel van een jonge intellectueel die zijn moederland heeft verlaten. Hij getuigt hierover tijdens Het Betere Boek, in een gesprek met Brigitte Herremans.

Burhan Sönmez, Rachida Lamrabet en In Koli Jean Bofane kijken naar de wereld van vandaag

Actualiteit ontbreekt niet op Het Betere Boek. Le Soir hoofdredactrice Béatrice Delvaux leidt het debat tussen Rachida Lamrabet en de Congolese Brusselaar In Koli Jean Bofane over Marokko als land van aankomst en vertrek. Later op de dag praat Lamrabet met de Turkse auteur Burhan Sönmez over het Turkije van gisteren en vandaag.

Grasduin door de antieke Middellandse Zee met Fik Meijer, Patrick Lateur, Michael De Cock & Gerda Dendooven

Fik Meijer is één van de grootste classici-historici voor de Middellandse Zee-regio en het antieke Rome. Met een indrukwekkende reeks boeken bracht hij de oudheid onder de aandacht van een groot publiek. Tijdens Het Betere Boek praat hij met Luc Devoldere ondermeer over zijn nieuwste boek ‘Schoonheid voor het oprapen’ over kunstroven door de Romeinen.

Patrick Lateur en Michael De Cock geven je een rondleiding door de wereld van de Griekse mythes. Gerda Dendooven illustreert hun reis live vanop het podium.

Poëzie en (literaire) eilanden

Vier jonge makers, gekozen door deBuren, laten zich inspireren door een eiland in de Middellandse Zee. Iduna Paalman, Giuseppe Minervini, Bernke Klein Zandvoort en Younes Van den Broeck brengen hun nieuwe creaties in primeur.

Eén van de hoogtepunten op Het Betere Boek is ongetwijfeld het muzikaal poëzieprogramma. De dichters Taha Adnan (Marokko), Fatena Al Ghorra (Palestina), Ghayath Almadhoun (Palestina-Syrië), Emad Fouad (Egypte) en Hosheng Ossi (Syrië) lezen voor uit eigen werk met muzikale begeleiding van de Iraakse muzikant Osama Abdulrasol.

Mijn Middellandse Zee

De hele dag door passeren de festivalgasten tijdens een levendig praatprogramma de revue om het te hebben over hun meest markante plek van betekenis aan de Middellandse Zee. Welk boek raden ze daarbij aan?

De Bronzen Uil: wie volgt Lennie Peeters op?

Traditiegetrouw sluit Het Betere Boek af met de prijsuitreiking van De Bronzen Uil. De jury is momenteel nog volop bezig met het lezen van al de ingezonden boeken. In de eerste helft van september maken we de genomineerden bekend. Dan weten we wie effectief kans maakt om Lenny Peeters op te volgen als beste debutant!