De Franse auteur Philippe Claudel komt op zaterdag 6 oktober 2018 naar Gent voor Het Betere Boek. Samen met onder meer Stefan Hertmans, Johan Op de Beeck, Bart van Loo en Laetitia Colombani geeft hij er zijn visie op het Frankrijk van vandaag. Literair curator Sigrid Bousset heeft een uitgekiend programma samengesteld dat het veelzijdige Frankrijk toont. ‘De verkiezing van Macron, de wijzigende verhoudingen in Europa, de positie van de francophonie in de wereld, en de unieke relatie tussen de Franse en de Arabische cultuur tonen aan dat Frankrijk meer is dan een prachtig vakantieland. Een literair-culturele reflectie over dit geliefde land is daarom een mooi uitgangspunt voor een literair festival’, vindt Bousset.

Philippe Claudel

Et alors, la France?

Met de legendarische uitspraak ‘Et alors?’ van oud-president François Mitterrand in het achterhoofd plaatst Het Betere Boek dit jaar de Franse literatuur op het podium. Het Willemsfonds heeft literair curator Sigrid Bousset (Passa Porta, Winternachten, BruTaal) aangetrokken om deze Franse editie van Het Betere Boek artistiek te leiden. ‘Frankrijk is ook voor mij zoals voor vele Vlamingen het vakantieland bij uitstek. Als Brusselaar voel ik mij als een vis in het water in de Franse taal en cultuur’, zegt Bousset. ‘Een rode draad in mijn leven is de verbinding tussen de Franse en de Nederlandstalige literatuur. Die connectie is voor deze editie van Het Betere Boek mijn uitgangspunt’.

“Een rode draad in mijn leven is de verbinding tussen de Franse en de Nederlandstalige literatuur.”

SIGRID BOUSSET

Literair curator

Philippe Claudel presenteert nieuwe roman

Eén van de hoogtepunten van Het Betere Boek wordt ongetwijfeld de komst van auteur en scenarist Philippe Claudel. Tijdens het festival lanceert hij de Nederlandse vertaling van zijn roman Archipel van de hond, een sombere reflectie op de menselijke natuur en het lot van migranten, van alle tijden.

Naast Claudel komt een uitgelezen selectie Franstalige auteurs naar Het Betere Boek. De Brusselse publiekslieveling Jean-Philippe Toussaint, de Marokkaans-Franse Fouad Laroui, wiens laatste roman L’insoumise de la porte de Flandre zich afspeelt in Molenbeek; debutante en meteen ook bestsellerauteur Laetitia Colombani met De vlecht, en Alice Zeniter die Frankrijk wakker schudde met haar indrukwekkende familie epos De kunst van het verliezen, over een doodgezwegen stuk Franse geschiedenis: Algerije.

Stefan Hertmans

Laetitia Colombani

Jean-Philippe Toussaint

Margot Dijkgraaf

Grote namen naar Het Betere Boek

Frankrijk blijft ook vele auteurs uit Nederland en Vlaanderen boeien: zo duikt Johan Op de Beeck in de Franse geschiedenis met zijn lijvige De Zonnekoning over Louis XIV, de Nederlandse Frankrijkspecialiste Margot Dijkgraaf (NRC) maakte een aanstekelijke literaire tour de France; Stefan Hertmans, Joke Hermsen, Isabelle Rossaert en Filip Rogiers situeren hun laatste romans in Frankrijk en nemen ons lezend met hen mee, en uiteraard: geen Frankrijkfestival zonder dè grote Frankijkliefhebbers Bart Van Loo en fotograaf Michiel Hendryckx! Echte vakmensen, onder wie Marijke Arijs, Griet Pauwels, Dirk Leyman en Béatrice Delvaux, interviewen en modereren de gesprekken.

Wie herinnert zich niet de tijd van de verplichte Franse lectuur op school? Le Mur van Jean Paul Sartre, Les Misérables van Victor Hugo of toch maar Dumas’ Les Trois Mousquetaires? In de informele gesprekkenreeks Mon livre français préféré komen acht festivalgasten langs om het publiek te enthousiasmeren over hun Franstalig lievelingsboek.

Uiteraard ontbreekt de uitreiking van de Bronzen Uil niet. Wie wint dit jaar de prijs voor het beste Nederlandstalige debuut?

Gent, het literaire hart van Vlaanderen

Met de Minard en stadsbibliotheek de Krook als uitvalsbasis van Het Betere Boek heeft het Willemsfonds de verdere groei van Het Betere Boek gerealiseerd. Directeur Ellen Buntinx: ‘Met deze editie van Het Betere Boek zetten we een belangrijke stap om van de stad Gent het literaire hart van Vlaanderen te maken’.
Op zaterdag 6 oktober 2018 opent het Willemsfonds de deuren van de Minard en de Krook om literatuur minnend Vlaanderen “bienvenue” te heten op haar literair festival. A bientôt!

“Met deze editie van Het Betere Boek zetten we een belangrijke stap om van de stad Gent het literaire hart van Vlaanderen te maken.”

ELLEN BUNTINX

Directeur, Willemsfonds