Chokri Ben Chikha is gastheer in de Vooruit.

Chokri Ben Chikha (Oostende, 1969) is een Belgisch acteur, theatermaker, docent en auteur. In 2003 richtte hij samen met broer Zouzou het internationaal gezelschap Union Suspecte op. Vanaf 2007 is hij docent en artistiek onderzoeker aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van de HoGent. Vanuit die context richt hij in 2009 de internationale performancegroep Action Zoo Humain op, waar hij vandaag nog steeds naast artistiek leider is. In 2013 behaalde hij zijn praktijkgericht doctoraat. Vandaag is hij naast post-doc onderzoeker en docent (KASK/School of Arts/HoGent) ook acteur, auteur en regisseur.

Samen met Omar Camara (Senegalese danser en choreograaf) en broer Zouzou Ben Chikha (acteur, muzikant en theatermaker) richt Chokri in 1994 de vzw Nit Nithei Garabam op. In 2001 wist hij nationaal de aandacht te trekken met de regie van de theaterproductie Bruine Suiker, een bewerking van de toneeltekst Suiker (1958) van Hugo Claus. In 2003 richten de broers, samen met dramaturge Femke Vandenbosch,vervolgens het gezelschap Union Suspecte op waarmee ze de veelbesproken familietrilogie maakten (De Leeuw van Vlaanderen (2003), Onze Lieve Vrouw van Vlaanderen (2005), Broeders van Liefde (2008)), waarmee ze internationaal op tournee gingen.

In 2008 beslist hij zijn gezelschap te verlaten om zich te concentreren op zijn praktijkgericht, artistiek doctoraatsonderzoek, onder de titel: Wat is de kritische waarde van het gebruik van stereotypen als theaterteken? De zoo humain als (onder)zoek(s)instrument. aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK/HoGent) en de Universiteit Gent. Reflectie en theatraal experiment staan er centraal. Chokri koos voor een combinatievorm, een interactie tussen onderzoek en over/voor/door kunst en kunst over/voor/door onderzoek. Dit onderzoek was kunstkritisch, inter- en multidisciplinair van aard en heeft het kenmerken van een performatief onderzoeksproject. Vanuit deze context richt hij in 2009 het gezelschap Action Zoo Humain op.

In 2010 maakten Ben Chikha met zijn nieuw theatergezelschap het Heldendooddrieluik (2010-2012) dat bestaat uit drie projecten rond de heldenstatus: één in Senegal (L’Afrique C’est Chique, 2010), één in de straten van Vlaanderen (De Ceremonie: heldendood voor de beschaving, 2010) en één in de theaterzaal (De Finale: heldendood voor de beschaving, 2010). Ten slotte rondt hij samen met zijn broer Zouzou Ben Chikha zijn doctoraat in de kunsten af met de multidisciplinaire voorstelling De Waarheidscommissie: Expo Zoo Humain (2013), naar aanleiding van 100 jaar Wereldtentoonstelling in Gent. In nagebouwde Afrikaanse dorpen werden toen een honderdtal Senegalezen en Filipijnen tentoongesteld, terwijl ze dorpse taferelen moesten uitbeelden voor een geamuseerd publiek. Met deze voorstelling klagen de theatermakers de impact van het koloniaal verleden op het heden aan. De Waarheidscommissie werd in 2014 hernomen in Cape Town, Zuid-Afrika, in samenwerking met de University of the Western Cape en performer/schrijver Tom Lanoye. In 2016 werd de voorstelling hernomen in het Oud Justitiepaleis van Antwerpen.

Vandaag concentreert hij zich voornamelijk op de voorstellingen die hij creëert met zijn gezelschap Action Zoo Humain en is hij post-doc onderzoeker en docent (KASK/School of Arts/HoGent). Hij geeft lezingen en performances aan verschillende (onderwijs)instellingen in binnen- en buitenland.

Foto: Sanne De Backer