Arrival/Departure is een tentoonstelling van Younes Baba-Ali in het kader van Het Betere Boek 2020 onder het thema ‘Ontdenk Afrika’. Liberas koppelt hieraan een artistieke reflectie op haar archief rond Congo. Liberas beschikt over een zeer uitgebreide collectie foto’s over Congo, zowel de fauna en flora, het dagelijkse leven, de koloniale periode, de onafhankelijkheid en zo meer vanuit de toenmalige propagandadienst InforCongo.

Ter gelegenheid van de ontdenkoefening van Het Betere Boek, zal deze reflectie ook uitmonden in een tentoonstelling van een aantal installaties rond dit thema. De vraag werd gesteld aan de kunstenaar Younes Baba-Ali. Younes Baba-Ali maakte vorig jaar op de Biënnale van Lubumbashi drie installaties en zal naast deze installaties ook een nieuwe creatie maken op basis het archiefmateriaal van Liberas. De drie installaties stonden tot voor kort nog in Congo en zijn momenteel nog onderweg. Maar ook dit traject maakt deel uit van de reflectie, met name rond de (on)mogelijkheden van (internationale) uitwisseling. De tentoonstelling concentreert zich rond vertrek en aankomst en de manier waarop dit vanuit verschillende perspectieven anders gepercipieerd wordt. Deze reflectie in september kadert in de ontwikkelingsresidentie die Younes heeft bij Kunsthal.Gent.

Kunsthal.Gent is dan ook partner van dit project en presenteert een avond met de kunstenaar rond zijn oeuvre, zijn residentie en dit traject: Artist Talk met Younes Baba-Ali, Danielle Van Zuijlen (Kunsthal) en Pascal Nicolas (Het Betere Boek) op vrijdag 9 oktober (van 20:00 tot 23:00 in Lange Steenstraat 14, 9000 Gent ).

Opening expo: 9/10, 18u
De expo “Arrival/departure” wordt op 9/10 om 18u geopend in het bijzijn van kunstenaar Younes Baba-Ali. Deelname is gratis. Schrijf je nu in. 

Foto: Abdessamad El Montassir