In een verrassend gesprek tonen Momi Mbuze Noogwani Ataye Mieko en In Koli Jean Bofane de verbeeldingskracht van Afrika.

In Koli Jean Bofane werd geboren in 1954 in Congo. Zijn moeder verliet zijn vader voor een Belgische kolonist. Bofane groeide hierdoor op de koffieplantage van zijn stiefvader op. Na de onafhankelijkheid van Congo verloor het gezin alle eigendom en vluchtte het naar België. Jaren later als volwassen man settelde Bofane zich in Kinshasa waar hij de uitgeverij Les Publications de l’Exocet oprichtte. In 1993 verliet hij Congo voor goed en woont tot op vandaag in Brussel. Zijn eerste roman Mathematiques Congolaises kreeg in 2008 veel weerklank bij het literaire publiek. In 2019 verscheen bij uitgeverij De Geus ‘De schone van Casablanca’, maar Bofane is veel bekender om zijn in 2011 in het Nederlands vertaalde boek ‘Congolese wiskunde’.

Achterflap ‘Congolese wiskunde’
Célio Matemona (bijgenaamd Célio Mathématik) groeit op in armoede, maar droomt van een toekomst als wiskundige. Het kostbaarste bezit van deze wees is een oud schoolboek van zijn vader, die gedood werd tijdens een conflict.

Met de theorieën en formules uit het boek probeert Célio het lot, dat hem tot nog toe niet gunstig gezind was, naar zijn hand te zetten. Wanneer hij een baan krijgt aangeboden als adviseur van de president lijkt zijn droom in vervulling te gaan.

De roman volgt een jongen op weg naar volwassenheid tegen de achtergrond van het levendige Kinshasa. Met een mengeling van humor en ernst, voortkomend uit zijn eigen, vaak pijnlijke ervaringen, wekt Bofane Congo tot leven