Tijdens Het Betere Boek gaat Maria Farag in gesprek met Djûke Poppinga over het belang van nobelprijswinnaar Naguib Mahfouz en de plaats van Egypte in Afrika.

Maria F. Farag (1981) studeerde theologie in Utrecht en Cambridge en journalistiek in Amsterdam. Ze schreef voor dagblad Trouw en werkt momenteel als consultant bij een adviesbureau. Haar ouders zijn in Egypte geboren, Maria groeide op in Holkerveen. In september verschijnt Farags debuut ‘Het huis van mijn moeder’ bij Standaard Uitgeverij.

Achterflap ‘Het huis van mijn moeder’
Nadat Maria’s grootvader is overleden, komen bij het opruimen van zijn appartement in Caïro brieven tevoorschijn. Het blijken brieven te zijn die haar Egyptische grootouders elkaar schreven tijdens hun verloving in 1940. Tot Maria’s grote verrassing deden ze dat in het Engels. En waarom drong haar grootvader er bij zijn kinderen zo op aan om Egypte te verlaten? Was dat omdat ze christelijk waren en elders betere kansen zouden hebben? Wat waren zijn verwachtingen bij hun vertrek? Op zoek naar antwoorden, besluit Maria een reis te maken door het land van haar familie. Haar moeder gaat met haar mee. Terwijl Maria zich tijdens de reis steeds meer thuis gaat voelen, blijkt het land voor haar moeder ingrijpend veranderd. Het huis van mijn moeder is het verhaal van een verscheurde familie en een land dat de afgelopen decennia ingrijpende sociaal-politieke en religieuze veranderingen onderging. Een geschiedenis die niet alleen haar moeders leven heeft bepaald, maar ook Maria’s eigen leven heeft gevormd.

Foto: Lilian Van Rooij