Verbeeldingskracht is wat de Congolese auteurs In Koli Jean Bofane en Momi M’buze Noogwani Ataye Mieko verbindt. In hun romans staat de wetenschappelijke verbeelding en potentieel centraal. Bofane toont, zeker in zijn ‘Congolese Wiskunde’, hoe wetenschappelijke verbeelding de emancipatie van een persoon versterkt. Mieko slaagt er dan weer in een blik in de toekomst te werpen en toont ons hoe onze wereld er later wel eens zou kunnen uitzien. Eén ding is zeker: dit wordt een verrassend gesprek.

Zaal Blauwe Vogel (De Krook), 14u15 & 16u45.

Congolese wiskunde

Célio Matemona (bijgenaamd Célio Mathématik) groeit op in armoede, maar droomt van een toekomst als wiskundige. Het kostbaarste bezit van deze wees is een oud schoolboek van zijn vader, die gedood werd tijdens een conflict.
Met de theorieën en formules uit het boek probeert Célio het lot, dat hem tot nog toe niet gunstig gezind was, naar zijn hand te zetten. Wanneer hij een baan krijgt aangeboden als adviseur van de president lijkt zijn droom in vervulling te gaan.
De roman volgt een jongen op weg naar volwassenheid tegen de achtergrond van het levendige Kinshasa. Met een mengeling van humor en ernst, voortkomend uit zijn eigen, vaak pijnlijke ervaringen, wekt Bofane Congo tot leven.