Op weg naar

Activiteiten op weg naar Het Betere Boek
Bestel tickets

Artist talk met Younes Baba-Ali (vrijdag 9/10/2020)

Schrijf je nu in via Kunsthal Gent.

Younes Baba Ali maakt momenteel deel uit van het ontwikkelingsprogramma in Kunsthal Gent. Zijn werkperiode overlapt met de tentoonstelling Arrival/Departure bij Liberas Gent, in het kader van het festival Het Betere Boek 2020: Ontdenk Afrika. Voor deze tentoonstelling wist initiatiefnemer Pascal Nicolas de drie werken die Younes Baba Ali in 2019 maakte voor de Lubumbashi Biennale vanuit Congo naar Gent te halen, ondanks internationale restricties in tijden van corona. Eén werk uit de tentoonstelling, de installatie Arrival/Departure (waar de tentoonstelling haar titel aan ontleent), is te zien in Kunsthal Gent.

Op vrijdag 9 oktober verwelkomen we Pascal Nicolas (Het Betere Boek) en curator Sandrine Colard (Lubumbashi Biennale 2019) bij de artist talk van Younes Baba-Ali en een gesprek over zijn werk.

Arrival/Departure in Kunsthal Gent, 9 – 28 oktober 2020
De installatie Arrival/Departure bestaat uit een video, valse Belgische paspoorthoesjes en een verkoopstand. In Lubumbashi maakte Baba-Ali Belgische paspoorthoesjes na, die hij onder een groep Congolese kunstenaars verspreidde. Naast de fictieve paspoorten en een verkoopstand van waaruit de hoesjes werd verkocht, maakt een video deel uit van de installatie, waarin de Congolese kunstenaars getuigen van hun ervaringen met het reizen en gebruiken van hun eigen Congolese paspoorten, vermomd achter een Belgische façade. De paspoorthoesjes zijn een ideaal middel voor het stellen van vragen over kwesties van een andere orde, zoals staatsveiligheid, individuele vrijheid, mobiliteit en persoonlijke en nationale identiteit. Ze leggen niet alleen nationale grenzen bloot, maar ook grenzen tussen sociale en interpersoonlijke systemen van allerlei aard.en leggen niet alleen nationale grenzen bloot, maar ook grenzen tussen sociale en interpersoonlijke systemen van allerlei aard.

Arrival/Departure bij Liberas, 9 – 28 oktober 2020
De overige 2 werken die Baba-Ali maakte voor de Lubumbashi Bienale zijn te zien bij Liberas, samen met een artistieke reflectie op hun Congo-archief. Liberas bezit een zeer uitgebreide collectie foto’s over Congo, zowel de fauna en flora, het dagelijkse leven, de koloniale periode, de onafhankelijkheid en zo meer vanuit de toenmalige propagandadienst InforCongo. Het geheel vormt een reflectie rond de (on)mogelijkheden van (internationale) uitwisseling. De tentoonstelling concentreert zich rond vertrek en aankomst en de manier waarop dit vanuit verschillende perspectieven anders gepercipieerd wordt.

Praktische informatie:

Vrijdag 9/10/2020, 20u. Einde omstreeks 23u.
Lange Steenstraat 14, 9000 Gent.

Inschrijvingen via Kunsthal Gent.

Biografieën

Younes Baba-Ali, geboren in 1986 in Oujda (Ma), woont en werkt in Casablanca (Ma) en Brussel (Be). Hij studeerde af aan de Ecole Supérieure des Arts Décoratifs de Strasbourg in 2008 en aan de Ecole Supérieure d’Art d’Aix-en-Provence in 2011. Hij werd ontving de Léopold Sédar Senghor prijs tijdens de Afrikaanse Hedendaagse Kunst Biënnale van Dakar (Sn) in 2012 en de Boghossian prijs, tijdens de Belgische Art Prize Art’Contest in Brussel (Be) in 2014. Hij nam deel aan verschillende internationale tentoonstellingen en biënnales, waaronder recente en aankomende projecten zoals Kunstenfestivaldesarts, Brussel (Be), de Biënnale van Lubumbashi, Lubumbashi (RDC), Brussels Background, Brussel (Be), Brussel in Song Eun : Imagining Cities Beyond Technology 2. 0, Seoul (Kr), For a Brave New Brussels, Lissabon (Pt), Digital Imaginaries – Africas in Production, ZKM, Karlsruhe (De), One Place After Another, Moskou (Ru), The Marrakech Biennale, Marrakech (Ma), Documenta 14, Berlijn (De), Biënnale voor Hedendaagse Afrikaanse Kunst, Dakar, (Sn). Opdrachten: KANAL – Centrum Pompidou, Brussel (Be), en Gemischte Gefühle, Tempelhof, Berlijn (De). Zijn werk maakt deel uit van verschillende collecties, zowel privé als publiek, zoals Kanal – Centre Pompidou, Brussel (Be).

Sandrine Colard is assistent-professor kunstgeschiedenis aan Rutgers University-Newark (USA) en een onafhankelijk curator. Ze was de curator van Multiple Transmissions: Art in the Afropolitan Age (Wiels, Brussel, 2019) ; The Way She Looks : A History of Female Gazes in African Portraiture. Photographs from The Walther Collection (Ryerson Image Center, Toronto, 2019). Ze was ook de curator van de 6e Biënnale van Lubumbashi, Future Genealogies : Tales from the Equatorial Line (Lubumbashi, DRC, 2019). Haar tentoonstellingsproject Congoville opende in mei 2020 in het Middelheimmuseum, Antwerpen. Op basis van onderzoek in België, Kinshasa en Lubumbashi (DRC) onderzoekt haar huidige boekproject de geschiedenis van de fotografie in het koloniale Congo (1885-1960).

Pascal Nicolas is erkend psycholoog en coach. Hij begeleidde heel diverse internationale kunstenaars en interculturele projecten bij hun strategische ontwikkeling. Momenteel coacht hij ook het literaire festival Het Betere Boek.