Plein van de Vrijheid

(© Paul Verrept)

Tickets & info

Download hier het blokkenschema

 

Het Plein van de Vrijheid is de centrale as van het festivalgebeuren. Om 13u verwelkomen de curatoren het publiek en belichten ze het thema. De openingsceremonie wordt gelivestreamd en live vertaald door een tolk Vlaamse Gebarentaal.

Daarna gaan de bekroonde romanschrijver Arnon Grunberg en Marek Šindelka, de grootste Tsjechische literaire belofte van zijn generatie, anderhalf uur in dialoog over hun eigenzinnige visies op ‘Bevrijd de Zinnen’.

Nadien begeleiden de gastheren- en vrouwen de aanwezigen naar hun Huis. Wanneer omstreeks halfzes ‘s avonds de laatste Huispoort dichtgaat, sluiten we om zes uur de festiviteiten af met de uitreiking van De Bronzen Uil 2021, dé Nederlandstalige literaire debuutprijs. Wie treedt er in de voetsporen van Machteld Siegmann? En wie wint de Publieksprijs?

De zes debuten die in aanmerking komen voor het bronzen beeld en de cheque t.w.v. 10.000 euro zijn

Confrontaties‘ van Simone Atangana Bekono, ‘Varkensribben‘ van Amarylis De Gryse, ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit‘ van Tobi Lakmaker (hij/hem),

 ‘De grijzen‘ van Vincent Merjenberg, ‘De hemel is altijd paars‘ van Sholeh Rezazadeh en ‘Lijn van wee en wens‘ van Caro Van Thuyne.

Stem op je favoriete debuut voor 7 oktober 2021.

Op www.anv.nl kunnen Nederlandse lezers bij bibliotheken & leesgroepen hun stem uitbrengen voor de publieksprijs van De Bronzen Uil. Belgische lezers kunnen stemmen via dit formulier. Voor het Belgische publiek maakt de leescommunity Gent Leest twintig procent uit van de jury.

Ook de uitreiking van De Bronzen Uil, een initiatief van Willemsfonds vzw het Algemeen-Nederlands Verbond, wordt gelivestreamd en vertaald door een tolk Vlaamse Gebarentaal.

De plechtigheden van de uitreiking worden gehouden door juryleden Marnix Verplancke & Jos Geysels, Willemsfonds-directeur Mattias De Vuyst, Gents schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld), Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose (Open Vld) en Gent Leest.

Programma

Opening festival door Arnon Grunberg & Marek Šindelka

Tijdstip: 13:00-14:30

   Arnon Grunberg 

(©) Sander Voerman

Marek Šindelka

Uitreiking De Bronzen Uil 2021

Tijdstip: 18:00-19:00

Hosts

Juryvoorzitter Jos Geysels

(© Joren De Weerdt)

Jurylid Marnix Verplancke

Willemsfonds-directeur Mattias De Vuyst

Hosts uitreiking

Gents schepen van Cultuur Sami Souguir (Open Vld)

Vlaams parlementslid Stephanie D’Hose (Open Vld)

(© Christophe De Muynck)

Genomineerden

Amarylis De Gryse

(© Ilja Keizer)

Caro Van Thuyne

Sholeh Rezazadeh

(© Afra Asiabi)

Simone Atangana Bekono

(©) Bianca Sistermans

Tobi Lakmaker (hij/hem)

(© Toine Donk)

Vincent Merjenberg

(© Fjodor Buis)

Tickets & info

Download hier het blokkenschema