Overzicht A-Z

Download hier het blokkenschema

 Aleksandr Skorobogatov

Locatie: Minard

Tijdstip:

Foto: © Jimmy Kets

Aleksandr Skorobogatov is één van de origineelste Russische schrijvers van het postcommunistische tijdperk.

Als erfgenaam van Dostojevski, Gogol, Boelgakov en Nabokov – de surrealistische lijn van de Russische literaire canon – zijn zijn romans met grote bijval gepubliceerd in het Russisch, Kroatisch, Deens, Nederlands, Frans, Italiaans, Grieks, Servisch en Spaans. Hij is pas de derde Russische auteur die de prestigieuze Internationale Literaire Prijs Città di Penne Mosca (Italië) heeft gewonnen. Ook ontving hij de Best Novel of the Year Award van Yunost (Rusland, 1991) en de Medaille van de President van de Italiaanse Republiek Giorgio Napolitano (Italië, 2012).

Zijn vorige roman, Cocaïne (2017), won de Cutting Edge Award van België voor ‘Best Book International’, en zal binnenkort zowel in het Engels als het Arabisch verschijnen.

Zijn nieuwe roman, De Wasbeer, verscheen in 2020 bij Uitgeverij De Geus (Singel Publishers). De Tijd plaatste De Wasbeer bij de Beste Boeken van het Jaar en noemde Aleksandr Skorobogatov de beste Russische schrijver van het moment. Skorobogatov woont en werkt in België.

Burhan Sönmez

Locatie: Geuzenhuis

Tijdstip: 

Foto: © Ilknur atalkin

Burhan Sönmez is de auteur van vijf romans, die in tweeënveertig talen zijn vertaald. Hij is geboren in Turkije en groeide op in het Turks en Koerdisch. Hij werkte als advocaat in Istanboel voordat hij als politieke banneling naar Groot-Brittannië ging. Zijn teksten verschenen in kranten als The Guardian, Der Spiegel en La Repubblica.

Hij vertaalde de dichtbundel ‘The Marriage of Heaven and Hell’ van William Blake in het Turks. Hij doceerde Literatuur aan de universiteit van METU.

In 2017 ontving hij de Vaclav Havel Bibliotheekprijs en in 2018 de EBRD Literatuurprijs.

Hij is bestuurslid van PEN International en verdeelt zijn tijd tussen Istanbul (Turkije) en Cambridge (UK).

Hind Eljadid

Locatie: Liberas

Tijdstip:

Foto: © Noortje Palmers

Hind Eljadid is een 25-jarige woordkunstenaar uit Antwerpen. Ze geeft workshops slam poetry, woordkunst, performance, treedt op met haar teksten en bouwde haar eigen platform ZonderWolk uit. Haar literaire debuut ‘Kruimeldief’ laat niet lang meer op zich wachten.

In 2018 tourde Eljadid nog met de Poëziebus door België en Nederland. Nog in 2018 stak ze een nominatie voor de BILL Award op zak. Ze won ook een Van Dale SPOKEN award met haar performatieve dichtkunst.

Hinds werk staat bol van de maatschappijkritiek en -bewustwording. Als kunstenaar vindt ze het belangrijk om met een sterke boodschap naar buiten te komen en mensen tot nadenken aan te zetten. Ook op het podium verkondigt ze haar ongezouten mening. Het is haar missie sociale problematieken in beeld te brengen en stemmen uit maatschappelijk precaire posities te laten horen.

Haar platform ZonderWolk is zo’n sociaalartistiek initiatief. Daarbij draagt ze niet enkel haar eigen visie uit maar biedt ze evengoed een netwerk en veilige haven aan beginnende woordkunstenaars aan. Zo kunnen zij hun talenten en kunst verder ontwikkelen. Maar het stopt niet bij ZonderWolk.

Hind ontwikkelde samen met VOEM vzw en Cult Comedy het platform Slam Aleikum, dat op regelmatige basis terug te vinden is in het CC Gravenhof in Hoboken en andere cultuurhuizen. Ook bij Mensen Zeggen Dingen – een concept overgewaaid uit Nederland – is deze creatieve duizendpoot actief.

Lisa Weeda

Locatie: De Krook

Tijdstip:

Foto: © Robin Alysha Clemens

Lisa Weeda is een Nederlands-Oekraïense schrijver, programmamaker bij Mooie Woorden en virtual reality regisseur. Tekst is altijd de basis van haar werk, maar vorm staat vrij. Oekraïne, het moederland van haar grootmoeder, staat centraal in haar werk.

Haar virtual reality werk ROZSYPNE (scenario & co-regie, Studio ZZZAP), dat het Oekraïense perspectief van de MH17-ramp exploreert, ging in wereldpremière op het IDFA festival 2019 en werd genomineerd in de DocLab Competion for Immersive Non-Fiction.

Eerder werd ze geselecteerd voor het Slow Writing Lab van het Nederlands Letterenfonds, de Parijs-residentie van deBuren en het internationale project CELA.

Momenteel werkt ze aan haar debuutroman ALEKSANDRA, die in 2021 zal verschijnen bij Uitgeverij de Bezige Bij.

Marek Šindelka

Locatie: Minard

Tijdstip:

Marek Šindelka (°1984) is dichter en romanschrijver. Hij debuteerde met een dichtbundel ‘Strychnin’ (Strychnine) waarvoor hij de Jiří Orten Prijs van 2006 kreeg. Twee jaar later publiceerde hij zijn eerste roman Chyba (Aberrant). Zijn roman werd goed ontvangen door zowel critici als lezers.

In 2001 publiceerde hij de verhalenbundel Zůstaňte s námi (Blijf bij ons), waarin hij een kritische en ironische kijk op het hedendaagse leven geeft. Het boek werd bekroond met de Magnesia Litera Prijs 2012 en werd genomineerd voor de Josef Škvorecký Prijs 2012.

Zijn volgende boek, Mapa Anny (Anna in kaart gebracht), is een reeks kortverhalen die met elkaar verbonden zijn en graaft diep in de persoonlijke gevoelens en levens van jonge mensen.

In 2016 publiceerde Šindelka de roman Únava materiálu (Materiaalmoeheid), waarin hij zich focust op de Europese migratiecrisis.

Rachida Lamrabet

Locatie: Liberas

Tijdstip:

Foto: © Koen Broos

Rachida Lamrabet (1970) is naast schrijfster ook juriste. Ze debuteerde in 2007 met Vrouwland, een verhaal over jonge mensen die dromen van een beter leven. Vrouwland won in 2008 de Debuutprijs van Boek.be.

Met haar verhalenbundel ‘Een kind van god’ die in oktober 2008 verscheen won ze in januari 2009 de Nederlandse BNG Nieuwe literatuurprijs (Amsterdam).

In 2017 maakte ze de kortfilm ‘Project Deburkanisation’ in opdracht van het Goethe Instituut Washington en de KVS.  Over de polemiek die deze film veroorzaakte, schreef Lamrabet een essay ‘Zwijg allochtoon!’ (EPO)

In september 2018 verscheen haar laatste roman ‘Vertel het iemand’ (Polis) over een jonge Amazigh die aan de zijde van de Fransen heeft gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Lamrabet heeft 16 jaar gewerkt als juriste bij UNIA. Momenteel is zij projectcoördinator van het diversiteitstraject sCan&Do bij het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten en is zij als praktijkassistent discriminatierecht verbonden aan de Legal Clinic van de faculteit Rechten van de Universiteit Gent.

Sulainman Addonia

Locatie: Geuzenhuis

Tijdstip:

Foto: © Saskia Vanderstichele

Sulaiman Addonia is een Eritrees-Ethiopisch-Britse schrijver. Zijn eerste roman, Als gevolg van liefde, stond op de shortlist van de Commonwealth Writers’ Prize en verscheen in meer dan twintig talen. Stilte is mijn moedertaal stond op de longlist van de Orwell Prize for Political Fiction en de shortlist van de Lambda Awards 2021.

Addonia woont in Brussel, waar hij een schrijfacademie voor vluchtelingen heeft opgericht, evenals de literaire prijs To Speak Europe in Different Languages (in samenwerking met Specimen Press). Ook organiseert hij het literaire Asmara-Addis-festival. Hij is columnist bij De Standaard.

Anneleen Van Offel

Locatie: Voo?uit

Tijdstip:

Anneleen Van Offel (°1991) debuteerde in februari 2020 met ‘Hier is alles veilig’ bij Lebowski. Ze publiceerde verhalen en poëzie in diverse literaire tijdschriften, schreef gastcolumns voor De Standaard en De Morgen en maakt deel uit van de redactie van Deus Ex Machina.

Van 2019 tot 2022 is ze de Letterzetter van Kortrijk, een alternatieve invulling van het stadsdichterschap waarin ze de mentorrol opneemt van een collectief jonge kunstenaars, het Memento Woordfestival cureert en literaire evenementen opzet in de stad.

Als ze niet schrijft, treedt ze op als gastvrouw van concerten en diepte-interviews, modereert ze debatten, leent ze haar stem uit voor allerhande verhalen, en luistert ze naar wat de wereld vertelt.  

Arnon Grunberg

Locatie: Minard

Tijdstip: 

Foto: © Sander Voerman

Arnon Grunberg (°1971) is een gevierde en veelvuldig bekroonde romanschrijver.

Hij schrijft daarnaast korte verhalen, columns, essays, reportages en recensies. Zijn werk is vertaald in bijna 30 talen. Hij woont en werkt in New York.

Christophe Busch

Locatie: Krook

Tijdstip:

Christophe Busch is criminoloog en Master in de Holocaust- en Genocidestudies. Hij werkte twaalf jaar in de forensische psychiatrie.

Later stond hij als coördinator in voor de uitbouw van een forensisch psychiatrisch zorgcircuit.

Tot eind 2019 was hij algemeen directeur van Kazerne Dossin en nu leidt hij het Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Daarnaast is hij als expert radicalisering actief binnen verschillende overheidsdiensten.

Christophe Vekeman

Locatie: Liberas

Tijdstip:

Foto: © Mieke De Ley

Christophe Vekeman (°1972) schreef onder meer de bekroonde romans ‘Hotel Rozenstok’ en ‘Cruise’, alsook een biografie over countryzanger Johnny Paycheck.

Hij is een van de meest gevraagde en gesmaakte schrijvers op de Vlaamse en Nederlandse literaire podia, waar hij voornamelijk poëzie brengt, gebundeld in ‘Señorita’s’ en ‘Dit is geen slaapkamer meer nu’.

Hij heeft een wekelijkse boekenrubriek in het Klaraprogramma Pompidou; eveneens voor Klara maakte hij samen met Lies Steppe enkele jaren geleden het negendelige ‘Hillbilly Fever’, waarin hij de luisteraar warm maakte voor countrymuziek in al haar facetten.

Elke week verschijnt zijn actualiteitencolumn, ‘De Wereld volgens Vekeman’, in De Standaard Weekblad. Zijn zeventiende boek, de ‘musical’ Carwash, dateert van mei 2021.  

Inke Gieghase

Locatie: Liberas

Tijdstip:

Foto: © Aileen Vandenbroele

Inke Gieghase (die/hun) is schrijver, spoken word artiest, journalist en educator. In april bracht die hun debuut-EP ZOEK uit. Hun werk bevindt zich op het kruispunt van strijdbaarheid, kwetsbaarheid en menselijkheid.

Via een queer lens wil Gieghase ervoor zorgen dat het woord ‘taboe’ geen betekenis meer heeft. 

 

Katharina Smets

Locatie: Geuzenhuis

Tijdstip:

Katharina Smets is een onafhankelijke radiomaker en onderzoeker. Ze werkte voor onder andere Klara, Radio 1, VPRO, BBC en NPR, ze maakt audiogidsen en multimediale voorstellingen.

Katharina doceert audio storytelling aan de afdeling Woord van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en werkt momenteel aan “De auditieve verbeelding” een doctoraat in de kunsten aan KCA en UA.

De laatste jaren verschuift haar werkgebied steeds meer richting theater en live radio-performance.

Lisette Ma Neza

Locatie: Liberas

Tijdstip:

Foto: © Melanie Musisi

Lisette Ma Neza is dichteres. Ze is afkomstig uit Nederland, maar woont ondertussen in Brussel, waar ze film heeft gestudeerd.

In 2017 won ze als eerste Nederlandstalige vrouw het Belgisch Kampioenschap in Poetry Slam. Ze schrijft columns die het midden houden tussen poëzie en essay en geeft performances die balanceren tussen pijnlijk directe en verliefde, naïeve teksten. Haar teksten grijpen het publiek dikwijls bij de keel.

Michiel Leezenberg

Locatie: De Krook

Tijdstip:

Michiel Leezenberg werkt bij de afdelingen filosofie en klassieke talen van de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde filosofie, klassieke talen en algemene taalwetenschap in Amsterdam, en maakte na zijn studie verscheidene langere studie- en onderzoeksreizen naar het Midden-Oosten. Hij heeft als visiting professor gewerkt in onder meer Parijs, Krakau, Gent, Leiden en Erbil (Irak).

In 2001 publiceerde hij Islamitische filosofie: Een geschiedenis, dat de Socrates-wisselbeker ontving voor het beste Nederlandstalige filosofische boek. In 2017 verscheen zijn De minaret van Bagdad: Seks en politiek en de islam.

Daarnaast publiceert hij soms wetenschappelijke artikelen rond de geschiedenis en filosofie van de geesteswetenschappen, en over de intellectuele geschiedenis van de islamitische wereld, in het bijzonder over Koerdische cultuur en literatuur.

In zijn lezing Inleiding tot de filosofische traditie binnen de Islam weerlegt Leezenberg het cliché dat de islam geen verlichtingstraditie zou hebben gekend, en zoomt hij in op twee belangrijke denkers uit de klassieke periode: Al-Farabi en Abu Bakr al-Razi.

In de bijhorende tekst Vrijdenken binnen de islam heeft hij het over de klassieke islamitische beschaving, en belicht het werk van enkele filosofen en vrijdenkers uit die periode. Hun relevantie vandaag, onder meer in het debat over de islam, komt ook aan bod.

Rashif El Kaoui

Locatie: Liberas

Tijdstip:

Rashif El Kaoui (°1988) is acteur, rapper, podcastmaker en schrijver. En KVS-gezicht. Hij studeerde woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en zit sindsdien niet stil. In 2016 werd zijn proza bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs – dé literaire prijs voor proza en poëzie van kleurrijk talent in Nederland en Vlaanderen.

Ook Das Mag pikte zijn werk op en publiceerde het in Das Magazin en in de Sampler 2018 – een bundel met werk van jonge beloftevolle auteurs. Voor de reeks ‘Karakters’ schreef El Kaoui in 2018 het kortverhaal Oprecht kwetsbaar. Daarin gaat hij op zoek naar houvast in een gedigitaliseerde wereld. 

Als acteur was El Kaoui te zien bij ’t Arsenaal, Het Paleis, fABULEUS, de Monty en KVS. Hij speelde onder meer in Malcolm XOdysseus: een zwerver komt thuisDrarrie in de Nacht en JR (FC Bergman/ Toneelhuis/ NTGent/ KVS) en Who’s Afraid of Virginia Woolf.

Uitreiking De Bronzen Uil 2021

Locatie: Minard 

Tijdstip:

Wie er in de voetsporen van Machteld Siegmann (winnares DBU 2020) zal treden, maakt Samy Sougir (Open Vld), Gents schepen van Cultuur, bekend op zaterdag 29 augustus.

De bekendmaking van de shortlist van De Bronzen Uil 2021 maakt deel uit van de Literaire Wandeling.