Overzicht A-Z

(© Paul Verrept)

TICKETS & INFO

DOWNLOAD HIER HET BLOKKENSCHEMA

 

(© Jimmy Kets)

Aleksandr Skorobogatov is één van de origineelste Russische schrijvers van het postcommunistische tijdperk. Als erfgenaam van Dostojevski, Gogol, Boelgakov en Nabokov – de surrealistische lijn van de Russische literaire canon – zijn zijn romans met grote bijval gepubliceerd in het Russisch, Kroatisch, Deens, Nederlands, Frans, Italiaans, Grieks, Servisch en Spaans.

Zijn nieuwe roman, ‘De Wasbeer’, verscheen in 2020 bij Uitgeverij De Geus (Singel Uitgeverijen). De Tijd plaatste ‘De Wasbeer’ bij de “Beste Boeken van het Jaar” en noemde Aleksandr Skorobogatov dé Russische schrijver van nu.

Locatie: Geuzenhuis

Tijdstip: 15:00- 16:00

 

 

(© Ilja Keizer)

Vanuit een klein houten huisje naast de snelweg schrijft Amarylis De Gryse (1989) fictie. Ze groeide op in West- Vlaanderen en woont in Antwerpen, waar ze zich omschoolt tot boerin.Varkensribben’ is haar debuutroman.

Locatie: Minard

Tijdstip: 18:00-19:00

 

 

 

 

 

(© Koen Broos)

Anneleen Van Offel (°1991) debuteerde in februari 2020 met Hier is alles veilig’ bij Lebowski. Ze publiceerde verhalen en poëzie in diverse literaire tijdschriften, schreef gastcolumns voor De Standaard en De Morgen en maakt deel uit van de redactie van Deus Ex Machina.

Als ze niet schrijft, treedt ze op als gastvrouw van concerten en diepte-interviews, modereert ze debatten, leent ze haar stem uit voor allerhande verhalen, en luistert ze naar wat de wereld vertelt.

Locatie: Voo?uit

    Gastvrouw

 

 

(©) Sander Voerman

Arnon Grunberg (°1971) is een gevierde en veelvuldig bekroonde romanschrijver.

Hij schrijft daarnaast korte verhalen, columns, essays, reportages en recensies. Zijn werk is vertaald in bijna 30 talen.

Hij woont en werkt in New York.

Locatie: Minard

        Tijdstip: 13:00-14:30

 

 

(© Ilknur Atalkin)

Burhan Sönmez is de auteur van vijf romans, die in 42 talen zijn vertaald. Hij is geboren in Turkije en groeide op in het Turks en Koerdisch. Hij werkte als advocaat in Istanboel voordat hij als politieke banneling naar Groot-Brittannië ging. Zijn teksten verschenen in kranten als The Guardian, Der Spiegel en La Repubblica.

Hij is bestuurslid van PEN International en verdeelt zijn tijd tussen Istanbul (Turkije) en Cambridge (UK).

Locatie: Geuzenhuis

        Tijdstip: 13:00-14:30

 

 

 

(© Ashley Gilbertson)

Chauka, Please Tell Us the Time’ (2017) is een documentaire die geregisseerd is door de Koerdisch-Iraanse vluchteling Behrouz Boochani en de in Nederland gevestigde Iraanse filmmaker Arash Kamali Sarvestani.

Het verhaal speelt zich af binnen de muren van Manus Island, een detentiecentrum in de Onafhankelijke Staat Papoea-Nieuw-Guinea.

De film werd gedurende zes maanden opgenomen op een simpele smartphone, die beide regisseurs geheim hielden voor de gevangenisautoriteiten.

Digitaal aanbod

 

Caro Van Thuyne (°1970) leeft en schrijft in het Houtland achter de Vlaamse kust. In 2018 debuteerde ze met de verhalenbundel ‘Wij, het schuim‘, die op de shortlist van de Anton Wachterprijs stond.

Haar debuutroman ‘Lijn van wee en wens‘ is verschenen op 14 januari 2021

Locatie: Minard

Tijdstip: 18:00-19:00

 

 

 

 

Christophe Busch is criminoloog en Master in de Holocaust- en Genocidestudies. Hij werkte twaalf jaar in de forensische psychiatrie. Later stond hij als coördinator in voor de uitbouw van een forensisch psychiatrisch zorgcircuit.

Tot eind 2019 was hij algemeen directeur van Kazerne Dossin en nu leidt hij het Hannah Arendt Instituut voor diversiteit, stedelijkheid en burgerschap. Daarnaast is hij als expert radicalisering actief binnen verschillende overheidsdiensten.

Locatie: De Krook

                                 Tijdstip: 15:00-16:15

 

 

(© Mieke De Ley)

Christophe Vekeman (°1972) schreef onder meer de bekroonde romans ‘Hotel Rozenstok en ‘Cruise, alsook een biografie over countryzanger Johnny Paycheck.

Hij is een van de meest gevraagde en gesmaakte schrijvers op de Vlaamse en Nederlandse literaire podia, waar hij voornamelijk poëzie brengt, gebundeld in ‘Señorita’s en ‘Dit is geen slaapkamer meer nu.

Hij heeft een wekelijkse boekenrubriek in het Klaraprogramma Pompidou. Elke week verschijnt zijn column, ‘De Wereld volgens Vekeman’, in DS Weekblad.

Locatie: Liberas

Tijdstip: 16:30-17:30

 

 

(© Noortje Palmers)

Hind Eljadid is een 25-jarige woordkunstenaar uit Antwerpen. Ze geeft workshops slam poetry, woordkunst, performance, treedt op met haar teksten en bouwde haar eigen platform ZonderWolk uit. Haar literaire debuut ‘Kruimeldief‘  laat niet lang meer op zich wachten.

Hinds werk staat bol van de maatschappijkritiek en -bewustwording. Als kunstenaar vindt ze het belangrijk om met een sterke boodschap naar buiten te komen en mensen tot nadenken aan te zetten. Ook op het podium verkondigt ze haar ongezouten mening. Het is haar missie sociale problematieken in beeld te brengen en stemmen uit maatschappelijk precaire posities te laten horen.

Locatie: Liberas

Tijdstip: 15:00-16:00

 

(© Aileen Vandenbroele)

Inke Gieghase (die/hun) is schrijver, spoken word artiest, journalist en educator.

In april bracht die hun debuutep ‘ZOEK‘ uit. Hun werk bevindt zich op het kruispunt van strijdbaarheid, kwetsbaarheid en menselijkheid.

Via een queer lens wil Gieghase ervoor zorgen dat het woord ‘taboe‘ geen betekenis meer heeft.

Locatie: Liberas

        Tijdstip: 15:00-16:00

 

(© Joren De Weerdt)

Jos Geysels was Belgisch politicus en is Minister van Staat. Na zijn politieke carrière zette hij zich in voor de Letteren en ontwikkelingssamenwerking.

Zo was hij voorzitter van Boek.be, 11.11.11 en Literatuur Vlaanderen.

Hij is nog voorzitter van de Decenniumdoelen.

Locatie: Minard

        Tijdstip: 18:00-19:00

 

Katharina Smets is een onafhankelijke radiomaker en onderzoeker. Ze werkte voor onder andere Klara, Radio 1, VPRO, BBC en NPR, ze maakt audiogidsen en multimediale voorstellingen.

Katharina doceert audio storytelling aan de afdeling Woord van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en werkt momenteel aan “De auditieve verbeelding” een doctoraat in de kunsten aan KCA en UA.

Locatie: Geuzenhuis

  Gastvrouw

 

 

(© Geert Snoeijer)

Lisa Weeda (°1989) is schrijver, literair programmamaker bij Mooie Woorden en docent transmedia aan ArtEZ. Haar virtual reality werk ‘ROZSYPNE‘, dat het Oekraïense perspectief van de MH17-ramp exploreert, ging in wereldpremière op IDFA festival 2019 en werd genomineerd voor een award in de categorie DocLab Competition for Immersive Non-Fiction.

In 2020 ontving ze het C.C.S. Crone-stipendium. Haar debuutroman ‘ALEKSANDRA‘ verschijnt 28 oktober 2021 bij Uitgeverij De Bezige Bij.

Locatie: Geuzenhuis

 Tijdstip: 16:30-17:30

 

 

 

(© Melanie Musisi)

Lisette Ma Neza is dichteres. Ze is afkomstig uit Nederland, maar woont ondertussen in Brussel, waar ze film heeft gestudeerd.

In 2017 won ze als eerste Nederlandstalige vrouw het Belgisch Kampioenschap in Poetry Slam. Ze schrijft columns die het midden houden tussen poëzie en essay en geeft performances die balanceren tussen pijnlijk directe en verliefde, naïeve teksten. Haar teksten grijpen het publiek dikwijls bij de keel.

Locatie: Liberas

        Tijdstip: 15:00-16:00

 

 

 

Marek Šindelka (°1984) is dichter en romanschrijver. Hij debuteerde met een dichtbundel ‘Strychnin‘ (Strychnine) waarvoor hij de Jiří Orten Prijs van 2006 kreeg. Twee jaar later publiceerde hij zijn eerste roman ‘Chyba‘ (Aberrant). Zijn roman werd goed ontvangen door zowel critici als lezers.

In 2001 publiceerde hij de verhalenbundel Zůstaňte s námi‘ (Blijf bij ons), waarin hij een kritische en ironische kijk op het hedendaagse leven geeft. Het boek werd bekroond met de Magnesia Litera Prijs 2012 en werd genomineerd voor de Josef Škvorecký Prijs 2012. In 2016 publiceerde Šindelka de roman ‘Únava materiálu‘ (Materiaalmoeheid), waarin hij zich focust op de Europese migratiecrisis.

Zijn volgende boek, ‘Mapa Anny‘ (Anna in kaart gebracht), is een reeks kortverhalen die met elkaar verbonden zijn en graaft diep in de persoonlijke gevoelens en levens van jonge mensen.

Locatie: Minard

        Tijdstip: 13:00-14:30

 

 

Marnix Verplancke is freelancejournalist met expertise in literatuur, filosofie en wetenschappen. Zijn artikels verschijnen op dit moment vooral in Knack, De Morgen en Trouw.

Daarnaast is hij een veelgevraagd jurylid. Naast zijn werk voor De Bronzen Uil, is hij ook jurylid voor Socratesprijs en de jongerenwedstrijd Write Now!

Locatie: Minard

Tijdstip: 18:00-19:00

 

 

 

Mattias De Vuyst (Gent, °1988) is een Belgisch bestuurder en politicus voor Open Vld. Hij groeide op in de volksbuurt Brugse Poort – Rooigem.

Sinds april 2021 is hij Nationaal Directeur van het Willemsfonds, de oudste sociaal – culturele vereniging van België, met de hoofdzetel op het Lakenmetershuis, gelegen aan de Vrijdagmarkt in Gent.

Locatie: Minard

Tijdstip: 18:00-19:00

 

Michiel Leezenberg doceert aan de afdelingen wijsbegeerte en oudheidswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op vergelijkende en niet-westerse wijsbegeerte; de cultuur- en ideeëngeschiedenis van de islamitische wereld; de geschiedenis en filosofie van de geesteswetenschappen; en Koerdische taal en cultuur.

Van zijn hand verschenen onder meer ‘Islamitische filosofie: een geschiedenis‘ (tweede editie 2008; bekroond met de Socrates-wisselbeker); ‘De vloek van Oedipus: Taal, democratie en geweld in de Griekse tragedie‘ (2006); ‘De minaret van Bagdad: Seks en politiek in de islam‘ (2017) en ‘Foucault‘ (2021).

Locatie: De Krook

Tijdstip: 15:00-16:15

 

 

(© Koen Broos)

Mohamed Ikoubaân (°1963) studeerde rechten en literatuur en woont in België sinds eind 1989. Hij engageerde zich in het verenigingsleven en initieerde verschillende culturele projecten. Hij is medestichter van Moussem die het eerste Moussem Festival organiseerde in Antwerpen.

Hij zetelt in verschillende advies- en bestuursraden en treedt op als publieke spreker rond culturele diversiteit.

Locatie: De Krook

                                                 Gastheer

 

 

 

(© Koen Broos)

Rachida Lamrabet (°1970) is naast schrijfster ook juriste. Ze debuteerde in 2007 met ‘Vrouwland‘, een verhaal over jonge mensen die dromen van een beter leven. ‘Vrouwland‘ won in 2008 de Debuutprijs van Boek.be.

Met haar verhalenbundel ‘Een kind van god‘ die in oktober 2008 verscheen, won ze in januari 2009 de Nederlandse BNG Bank literatuurprijs.

In 2017 maakte ze de kortfilm ‘Project Deburkanisation’ in opdracht van het Goethe Instituut Washington en de KVS.  Over de polemiek die deze film veroorzaakte, schreef Lamrabet een essay Zwijg allochtoon!’ (EPO).

Locatie: Liberas

Tijdstip: 16:30-17:30

 

(© Alexander Popelier)

Rashif El Kaoui (°1988) is acteur, rapper, podcastmaker en schrijver. En KVS-gezicht. Hij studeerde woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en zit sindsdien niet stil. In 2016 werd zijn proza bekroond met de El Hizjra Literatuurprijs – dé literaire prijs voor proza en poëzie van kleurrijk talent in Nederland en Vlaanderen.

Ook Das Mag pikte zijn werk op en publiceerde het in Das Magazin en in de Sampler 2018 – een bundel met werk van jonge beloftevolle auteurs. Voor de reeks ‘Karakters’ schreef El Kaoui in 2018 het kortverhaal Oprecht kwetsbaar. Daarin gaat hij op zoek naar houvast in een gedigitaliseerde wereld.

Locatie: Liberas

Gastheer

 

In de zomer van 2014 wordt Rozsypne, een afgelegen dorpje op het Oekraïense platteland, omringd door de burgeroorlog die de levens van de inwoners ontwricht en verwoesting en chaos brengt. Maar Rozsypne kwam internationaal pas in het nieuws nadat vlucht MH17 in het luchtruim boven het dorp werd neergeschoten.

Alle 298 passagiers kwamen om, en brokstukken, lichaamsdelen en andere restanten van mensenlevens regenden neer op de velden en huizen van het dorp – waarvan de naam kan worden vertaald als ‘verspreid’.

De internationale berichtgeving rond de vliegtuigcrash richtte zich met name op de West-Europese levens die erbij verloren gingen. Deze poëtische roomscale VR-ervaring biedt een gefragmenteerd inkijkje in het leven van Nina, een bejaarde inwoner van Rozsypne.

Omringd door de typerende Oekraïense zonnebloemvelden zien we details uit haar sobere maar gezellige huisje en delen we het gevoel van deze verafgelegen plek van dichtbij. Een levendige en felgekleurde overdenking van rouw, volharding en gedeeld menselijk gevoel.

Locatie: De Krook

Tijdstip: 13:00-17:00

 

Sami Souguir (Gent, 27 januari 1975) is een Belgisch politicus (Open Vld) die sinds 2019 schepen is in de stad Gent en voordien algemeen directeur was van het Vlaams agentschap voor Binnenlands Bestuur (ABB).

Locatie: Minard

Tijdstip: 18:00-19:00

 

 

 

 

(© Afra Asiabi)

Sholeh Rezazadeh is schrijver en dichter. ‘De hemel is altijd paars‘ is haar debuutroman.

Sholeh kwam in 2015 naar Nederland. In 2019 won ze de El Hizjra literatuurprijs voor poëzie en in 2018 de Agora Lettera Schrijfwedstrijd voor proza.

Locatie: Minard

Tijdstip: 18:00-19:00

 

 

 

 

(© Bianca Sistermans)

Simone Atangana Bekono (°1991) studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ met een bundeling van gedichten en brieven, hoe de eerste vonken zichtbaar waren, die in 2018 werd bekroond met de Poëziedebuutprijs Aan Zee.

In 2019 ontving ze het Charlotte Köhler Stipendium en werd ze door de Volkskrant uitgeroepen tot een van dé literaire talenten van 2020. Confrontaties‘ is haar debuutroman.

Location: Minard

 Tijdstip: 18:00-19:00

 

 

 

(© Christophe De Muynck)

Stephanie D’Hose (Roeselare, °1981) is een Belgisch politica voor Open Vld. Ze is de jongste Senaatsvoorzitster ooit, Vlaams Parlementslid en Open Vld-fractieleider in de Gentse gemeenteraad.​

Locatie: Minard

Tijdstip: 18:00-19:00

 

 

 

 

 

(© Lyse Ishimwe)

Sulaiman Addonia is een Eritrees-Ethiopisch-Britse schrijver. Zijn eerste roman, ‘Als gevolg van liefde‘, stond op de shortlist van de Commonwealth Writers’ Prize en verscheen in meer dan twintig talen. ‘Stilte is mijn moedertaal‘ stond op de longlist van de Orwell Prize for Political Fiction en de shortlist van de Lambda Awards 2021.

Zijn derde roman, ‘The Seers‘, zal in 2023 worden gepubliceerd door Canongate UK & Graywolf USA. Addonia woont in Brussel, waar hij een schrijfacademie voor vluchtelingen heeft opgericht, evenals de literaire prijs To Speak Europe in Different Languages (i.s.m. Specimen Press). Hij organiseert het literaire Asmara-Addisfestival en is columnist bij De Standaard.

Locatie: Geuzenhuis

Tijdstip: 15:00- 16:00

 

(© Toine Donk)

Tobi Lakmaker (hij/hem, °1994) schrijft columns voor De Groene Amsterdammer en LINDA.meiden.

Eerder was zijn naam Sofie. De vertaalrechten van ‘De geschiedenis van mijn seksualiteit zijn al verkocht aan zes landen, de filmrechten aan ManUp, het productiehuis van Carice van Houten en Halina Reijn.

Locatie: Minard

Tijdstip: 18:00-19:00

 

 

 

(© Fjodor Buis)

Vincent Merjenberg (°1983) studeerde Nederlands, werkte bij een uitgeverij en geeft taalles aan nieuwkomers.

Hij publiceerde verhalen in onder meer ‘De Gids‘ en ‘Revisor‘.

Zijn romandebuut ‘De grijzen‘ verscheen in april 2021.

Locatie: Minard

Tijdstip: 18:00-19:00

 

TICKETS & INFO

DOWNLOAD HIER HET BLOKKENSCHEMA