> Naar het programmaschema

De Franse literatuur doorgelicht: Marijke Arijs en Dirk Leyman over de staat van de Franse literatuur en over hun favoriete Franse boek.

Moderator: Pierre Schoentjes, UGent | Taal: NL

 

Marijke Arijs is literair vertaler en recensent. Sinds 1992 recenseert ze Spaanse en Franse literatuur voor De Standaard. Arijs is de vaste vertaalster van Amélie Nothomb. Ze was jurylid voor de Prijs der Nederlandse Letteren in 2007 en voor de Libris Literatuur Prijs in 2011. In 2010 werd ze bekroond met de Prix de la traduction littéraire de la communauté française.
Dirk Leyman schrijft over boeken en cultuur bij de krant De Morgen. Daarnaast recenseert en interviewt hij voor diverse andere media. Hij legt zich toe op Nederlandse en Franse literatuur, literaire non-fictie, cultuur en fotografie. Leyman coördineerde de boekenwebsite De papieren man (2006-2011). Als auteur publiceerde hij literaire stedenboeken over Gent (2000) en Nice (2004). In 2015 verscheen Lezen, een gebruiksaanwijzing. De wereldliteratuur in vijftig personages (Polis), in 2016 het boek Europe Express. Een toeristische tijdreis (Luster). Hij werkt aan een boek over Parijs (uitgeverij Polis).