> Naar het programmaschema

Mia Doornaert en Fouad Laroui vergelijken hun observaties over het Frankrijk van de laatste 30 jaar, met Le Soir jounaliste Béatrice Delvaux als moderator. Hoe evolueert ‘la nation’? Is de republiek inderdaad ‘ontredderd’? Wat met de Franse ziel, waar we zo van houden?

Moderator: Béatrice Delvaux – Taal: NL

 

Mia Doornaert is columniste en onafhankelijk expert buitenlandse politiek, met een bijzondere belangstelling voor Frankrijk. Ze neemt regelmatig deel aan het publieke debat over binnen- en buitenlandse kwesties. Ze was 38 jaar buitenlandjournaliste van De Standaard, waarvan ze 5 jaar doorbracht als vaste correspondente in Parijs. Ze is de auteur en coauteur van verscheidene boeken. In “Ontredderde republiek” peilt Mia Doornaert naar de diepere oorzaken van de malaise in een land met een zo glorieus verleden en een nog steeds benijdenswaardig heden.
Fouad Laroui studeerde in Parijs en vestigde zich in de jaren 90 in Nederland. Hij doceert er Nederlandse letterkunde aan de universiteit en is een erg gerespecteerd Frans auteur, die verschillende keren werd genomineerd voor de Prix Goncourt. Enkele van zijn romans zijn in het Nederlands vertaald. In “L’insoumise de la porte de Flandre” volgt hij de sporen van een meisje met verschillende identiteiten in Molenbeek.