> Naar het programmaschema

Gastvrouw Marijke Arijs (De Standaard) en gastheer Dirk Leyman (De Morgen) horen prominente festivalgasten uit over hun favoriete Franse boek. Welke klassieker bracht hen volledig in de ban? Wat moeten we (her)lezen? Wat doet het met een mens als literatuur je nooit meer los laat?

Marijke Arijs interviewt Stefan Hertmans, Isabelle Rossaert, Filip Rogiers en Johan Op De Beeck. Dirk Leyman neemt Bart Van Loo, Béatrice Delvaux, Mia Doornaert, Joke Hermsen en Margot Dijkgraaf voor zijn rekening.

Het programmaluik ‘’Mon livre français préféré’ is gratis en voor iedereen toegankelijk.

Moderatoren: Marijke Arijs en Dirk Leyman Taal: NL

 

Stefan Hertmans is auteur van een omvangrijk literair en essayistisch oeuvre, waarvoor hij zowel in binnen- als buitenland werd onderscheiden. Hij publiceerde poëzie, romans, essays, theaterteksten en kortverhalen. Zijn meest recente roman “De bekeerlinge” verscheen in 2016. Stefan Hertmans baseerde zich voor “De bekeerlinge” op historische bronnen. Dat brengt hem in een chaotische wereld van passie, haat, liefde en dood, en voert hem uiteindelijk van Caïro terug naar het kleine Provençaalse dorp, waar hij sinds decennia thuis is.
Isabelle Rossaert is schrijfster, journaliste en schrijfdocente en gastdocent journalistieke schrijftechnieken aan de Universiteit Antwerpen. In augustus 2015 verscheen haar romandebuut “Dat is wat ik bemin”, dat zich gedeeltelijk in Parijs en de Lubéron afspeelt. Het is een boek over schoonheid op onverwachte plaatsen en over het ontstaan van mythes en legendes. Bovenal is het een sfeervol romandebuut over de levensreddende kracht van verhalen.
Filip Rogiers woont en werkt in Brussel en is journalist bij de Standaard. Zijn debuutroman “Verman je” (2015) werd genomineerd voor de Bronzen Uil en de Cutting Edge Award. Zijn roman “Angel” (2018) speelt zich af in Noord Frankrijk en schetst op gevoelige wijze hoe de tijd dolt met de mens. Wat weten we ooit echt van de gebeurtenissen die onze tijd markeren? Hoe verhoudt het nieuws van gisteren en vandaag zich tot ons eigen bestaan? Tijd verandert geen feiten meer, wel de vragen die we ons stellen.
Johan Op de Beeck is auteur, voormalig hoofdredacteur, documentairemaker en bekend VRT-anker. Hij is de auteur van non-fictie bestsellers zoals “Het Verlies van België”, “Napoleon” en “Waterloo”. Over deze onderwerpen maakte hij ook bejubelde radioreeksen voor Klara. Hij verstaat de kunst om belangrijke episodes uit onze geschiedenis te vertellen alsof u er zelf bij was, want daar is het hem vooral om te doen: de link leggen met het heden. Maak u op voor een tijdreis naar een van de belangrijkste periodes in de moderne Europese geschiedenis. Met “De zonnekoning” schets Op de Beeck het boeiend levensverhaal van Lodewijk XIV, een wervelwind aan veldslagen, intriges, minnaressen, kunst en mysteries.
Bart Van Loo is een Belgisch schrijver en conferencier. Hij debuteerde met “Parijs retour”, een literaire reisgids voor Frankrijk. Met zijn bestseller “Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk” raakte hij bekend bij het grote publiek. Van Loo wordt regelmatig in de media opgevoerd als Frankrijkkenner. Maar in de eerste plaats is Van Loo natuurlijk de auteur van de alom geprezen Frankrijktrilogie en van de bestseller “Napoleon”. Als geen ander weet Van Loo bevlogenheid, humor en kennis van zaken te combineren. In januari verschijnt zijn nieuwe boek “De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen”.
Mia Doornaert is columniste en onafhankelijk expert buitenlandse politiek, met een bijzondere belangstelling voor Frankrijk. Ze neemt regelmatig deel aan het publieke debat over binnen- en buitenlandse kwesties. Ze was 38 jaar buitenlandjournaliste van De Standaard, waarvan ze 5 jaar doorbracht als vaste correspondente in Parijs. Ze is de auteur en coauteur van verscheidene boeken. In “Ontredderde republiek” peilt Mia Doornaert naar de diepere oorzaken van de malaise in een land met een zo glorieus verleden en een nog steeds benijdenswaardig heden.
Joke Hermsen woont afwisselend in Nederland en Frankrijk. Ze is de auteur van succesvolle boeken als “Stil de tijd” en “Kairos”. “Rivieren keren nooit terug” is een melancholieke roman over liefde en dood, tijd en herinnering en de levenslust en verbeeldingskracht van de kindertijd. Het boek speelt zich af in Frankrijk.
Margot Dijkgraaf is een Nederlands literatuurcriticus en auteur. Haar passie gaat vooral uit naar Franstalige literatuur. Ze leidt debatten en verzorgt openbare interviews en lezingen in binnen- en buitenland. Dijkgraaf vervult bestuursfuncties in het culturele veld en zetelde in diverse jury’s. Ze nam het initiatief voor de oprichting van de Europese Literatuurprijs. In 2009 benoemde de Franse staat haar tot Chevalier de la Légion d’honneur. In “Lezen in Frankrijk. Een literaire Tour de France” nemen Franse schrijvers de lezer mee op reis naar plekken die een belangrijke rol spelen in hun werk. Zo ontstaat een caleidoscopisch beeld van het hedendaagse Frankrijk en een nieuw portret van de Franstalige literatuur van nu.