In samenwerking met het Afrika Filmfestival hebben we een selectie films uitgekozen voor in de klas. De films zijn op zorgvuldige basis uitgekozen en passen binnen de verscheidene thema’s.
Deze hebben we gekozen om meer informatie achter elk onderwerp te kunnen geven én zo ook een andere invalshoeken te brengen.
Wilt u een film in de klas tonen of met de leerlingen naar de cinema, onze partner van AFF regelt dit graag samen met u.
Neem gerust contact op met Barbara of Emeraude.
Of bel naar 0498 12 98 12.
Download de filmlijst.
Thema 1: De strijd tegen apartheid
Invictus (Clint Eastwood, 2009)
Invictus vertelt het inspirerende en waargebeurde verhaal van hoe Nelson Mandela samen met de kapitein van het rugbyteam van Zuid-Afrika, François Pienaar de krachten bundelde om hun land te verenigen. De nieuw verkozen president Mandela kent zijn volk dat racistisch en economisch verdeeld is in de nasleep van de apartheid.
Erin gelovend dat hij zijn volk bij elkaar kan brengen via de universele taal van sport, roept Mandela het Zuid-Afrikaanse underdog rugbyteam samen op het moment dat deze een onwaarschijnlijke run doet naar het Wereldkampioenschap van 1995.
Mandela: Long Walk to Freedom (Justin Chadwick, 2013)
Idris Elba belichaamt Nelson Mandela in deze epische adaptatie van Mandela’s autobiografie “Long Walk to Freedom” Het vertelt over zijn strijd om het einde te brengen aan het racistische apartheidssysteem die de zwarte Zuid Afrikaanse bevolking gedurende bijna vijftig jaar alle mensenrechten ontnam.
Elba’s vertolking draagt de film en laat ons de weg zien die Mandela aflegde van jonge idealistische advocaat naar de vrijheidsstrijder en leider van het ANC (African National Congress).
Mandela wordt veroordeeld tot levenslange gevangstraf op Robbeneiland maar wordt uiteindelijk de eerste president van het post-apartheid Zuid-Afrika.
Tegelijkertijd toont de film ons Mandela als mens met de diepe liefde voor zijn vrouw Winnie en hun gebondenheid in de gemeenschappelijks strijd.
Het is een waarachtig portret van een leider wiens streven naar vrijheid de mensheid over heel de wereld beroerde en tevens een inspiratiebron is voor de komende generaties.
Bram Fischer (Jean van de Velde, 2016)
Zuid-Afrika, 1963. De onvrede tegen de Apartheid groeit. Op een middag worden bij een inval 8 kopstukken van het ANC opgepakt.
Aan deze groep wordt een negende lid toegevoegd: Nelson Mandela. Het blanke regime maakt zich zorgen over de toenemende onrust en wil de groep als voorbeeld stellen en tot de doodstraf veroordeeld krijgen.
Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neemt hun verdediging op zich. Wat het regime niet weet is dat Fischer eigenlijk de tiende verdachte had moeten zijn, hij is immers zelf actief betrokken bij het ondergronds verzet.
Wanneer de geheime politie gaandeweg Bram Fischers dubbelrol ontdekt, komt hij voor een moreel dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid en die van zijn gezin?
Lumumba (Raoul Peck, 2000)
1957: drie jaar voor de onafhankelijkheid van Belgisch Congo. Lumumba vertelt het waargebeurde verhaal van politiek leider Patrice Lumumba, Congo’s eerste Eerste Minister, die streed voor de onafhankelijkheid van Congo eind jaren 50.
Door zijn geloof in een Verenigd Afrika, maakte Lumumba machtige vijanden: de Belgische autoriteiten, die niet zomaar de macht wilden opgeven, en de CIA, die zijn rivaal Joseph Mobutu steunde.
De film zoomt in op Lumumba zijn laatste maanden. De intense vertolking van Eriq Ebouaney als de gedoemde man is het kloppende hart van deze aangrijpende film over een donkere periode in de geschiedenis.
Thema 2: Kolonisatie
The Rumba Kings (Alan Brain, 2021)
In de jaren vijftig creëerde een generatie Congolese muzikanten een nieuwe opwindende beat: de Congolese Rumba, een mix van traditionele Afrikaanse ritmes en Afro-Cubaanse muziek. Deze muziek veroverde heel Afrika met zijn aanstekelijke groove, meeslepende gitaarlicks en zwoele zang.
Met interviews, getuigenissen en archiefbeelden eert The Rumba Kings de legendarische sterren die in de jaren zestig en zeventig de Congolese Rumba over de hele wereld bekend maakten.
Bienvenue à Marly-Gomont (Julien Rambaldi, 2016)
In 2006 vertelde rapper Kamini in een van zijn songs over zijn jeugd in een klein dorpje in Picardië, waar zijn familie de enige zwarte familie was. Het lied werd een film, waar Kamini aan meeschreef. In 1975 heeft Seyolo Zantoko, de vader van Kamini, net zijn diploma geneeskunde behaald in Frankrijk. Hij beslist om niet terug te keren naar zijn vaderland Congo,
Maar een post aan te nemen als huisarts in een klein Frans dorpje. Wanneer hij met zijn familie in Marly-Gomont toekomt, is de teleurstelling groot. De inwoners zijn bang, ze hebben nog nooit in hun leven zwarten gezien.
Maar Seyolo is vastberaden om te slagen en zal alles doen om het vertrouwen van de dorpelingen te winnen.
Il a déjà tes yeux (Lucien Jean-Baptiste, 2017)
Paul en Sali zijn gelukkig getrouwd. Omdat ze geen kinderen kunnen krijgen besluiten ze een kindje te adopteren. Op een dag krijgen ze eindelijk een bericht dat hun adoptieaanvraag is goedgekeurd.
Ze worden de ouders van Benjamin, een jongetje van zes maand met blauwe ogen en blond haar. Klein detail: de baby is wit, zij zijn zwart. Een film vol humor, maar die ons allen toch een spiegel voorhoudt.
De verborgen geschiedenis van mijn vader (Ronny Mosuse, 2016)
De vader van Ronny Mosuse kwam in 1964 als student (toen: ‘evolué’) uit Congo naar België. Hij trouwde met een Belgische en keerde nooit terug naar Congo. Waarom? Ronny Mosuse gaat op zoek naar zijn familiegeschiedenis in het land van zijn vader. Hij komt er achter dat het koloniale hoofdstuk zeer gevoelig ligt. “Het hele verhaal van mijn vader achterhalen was niet simpel.
Hoe komt dat? Is het omdat de geschiedenis van mijn vader- en moederland ook vol ongemakkelijke waarheden zit? Is het daarom ook dat ze verborgen is? En zou dat dan meteen de reden zijn waarom ze, in alle stilte, lijkt te verdwijnen uit de handboeken geschiedenis van ons secundair onderwijs? Waarom blijft het moeilijk om een zo belangrijke gebeurtenis door te geven aan volgende generaties?”
Thema 3: Het vergeten verhaal van de soldaten van kleur tijdens WOI
Les hommes d’argiles (Mourad Boucif, 2015)
Les hommes d’argiles is een poëtische oorlogsfilm over de vergeten strijd van Noord-Afrikanen aan de zijde van de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar verwacht geen rauw actiegeweld of gewelddadige dialogen. De prent is niet zozeer een reconstructie van vergeten oorlogsfeiten, maar eerder een zoektocht naar pure schoonheid te midden van pure gruwel.