‘Bevrijd de Zinnen in Gent’

Alvorens Anneleen Van Offel en Mohamed Ikoubaân, de curatoren van Het Betere Boek 2021, op 9 oktober de zinnen gaan bevrijden, namen ze op 29 augustus een enthousiaste groep boekenliefhebbers op wandeltocht door acht unieke locaties in het centrum van Gent.

Tijdens deze literaire wandeling onthulden de curatoren stapje per stapje de grondslagen van het thema Bevrijd de Zinnen.

Speciaal voor dit literaire project decoreerden onze partners en sympathisanten van De Krook, Paard van Troje, Willemsfonds vzw, Poëziecentrum, Oxfam Wereldwinkel, Liberas, Geuzenhuis en Maya De Wulf hun gevel met een levensgrote banner van een ‘Hangend Gedicht’.

Al Mu’ allaqat of ‘Hangende Gedichten’ is een reeks van tien Arabische gedichten uit de pre-islamitische periode. De gedichten kregen deze naam omdat ze vasthingen aan de Qaba in Mekka. De gedichten waren het symbool van erkenning van de beste dichters en woordvoerders van de verschillende Arabische stammen.

Vanuit de centrale gedachte dat dichters en schrijvers een cruciale rol vervullen in de vrijheid van denken, geven we met dit initiatief een hedendaagse echo in de wandeling die het festival in beweging brengt.

Om die hedendaagse echo nog scherper te laten weerklinken in het straatbeeld, lieten de curatoren en zakelijk coördinator Pascal Nicolas een aantal Nederlandstalige dichters repliceren op een aantal klassieke ‘wereldgedichten’. De vormgeving van de banners is naar de hand van de Belgische schrijver, tekenaar en illustrator, Paul Verrept.

Praktische info

De Hangende Gedichten blijven hangen tot en met 10 oktober en zijn gratis raadpleegbaar op de izi.TRAVEL-app.

Hoe volg je de wandeling?

Je installeert eerst de wandelapplicatie izi.TRAVEL-app. Deze is gratis te downloaden via Google Play Store of Appstore.

De wandeling heet: ‘Bevrijd de Zinnen in Gent’. Zo kan je de wandeling downloaden en heb je geen internetverbinding nodig tijdens de geleide wandeling.

Afstand wandeling: +/- 6,5 kilometer

Locaties (chronologisch)

Oxfam Wereldwinkel

Gedicht van Mahmoud Darwish

Kon. Maria Hendrikaplein 5,   9000 Gent

Gevel Maya De Wulf

Gedicht van Sappho

Brugsepoortstraat 1, 9000 Gent

Willemsfonds vzw

Gedicht van Maya Angelou

Vrijdagmarkt 24, 9000 Gent

Poëziecentrum

Gedichten van Mustapha Kör & Maud Vanhauwaert

Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent

Paard van Troje

Gedicht van Radna Fabias

Kouter 113, 9000 Gent

Liberas

       Gedichten van Saadi & Hosheng Ossi

Kramersplein 23, 9000 Gent

Geuzenhuis

Gedichten van Kobayashi Issa & Lotte Dodion

Kantienberg 9, 9000 Gent

KOOP HIER JE TICKETS VOOR HET BETERE BOEK

DOWNLOAD HIER HET BLOKKENSCHEMA