‘Bevrijd de Zinnen’ op de literaire wandeling van 29 augustus

Schrijf je hier gratis in

Alvorens Anneleen Van Offel en Mohamed Ikoubaân, de curatoren van Het Betere Boek 2021, op 9 oktober de zinnen gaan bevrijden, nemen ze je eerst op wandeltocht door acht unieke locaties in het centrum van Gent. Tijdens deze literaire wandeling onthullen de curatoren stapje per stapje de grondslagen van het thema Bevrijd de Zinnen.

Speciaal voor deze wandeling decoreerden onze partners en sympathisanten van De Krook, Paard van Troje, Willemsfonds vzw, Poëziecentrum, Oxfam Wereldwinkel, Liberas, Geuzenhuis en Maya De Wulf hun gevel met een levensgrote banner van een ‘Hangend Gedicht’.

Al Mu’ allaqat of ‘Hangende Gedichten’ is een reeks van tien Arabische gedichten uit de pre-islamitische periode. De gedichten kregen deze naam omdat ze vasthingen aan de Qaba in Mekka. De gedichten waren het symbool van erkenning van de beste dichters en woordvoerders van de verschillende Arabische stammen.

Vanuit de centrale gedachte dat dichters en schrijvers een cruciale rol vervullen in de vrijheid van denken, geven we met dit initiatief een hedendaagse echo in de wandeling die het festival in beweging brengt.

Om die hedendaagse echo nog scherper te laten weerklinken in het straatbeeld, lieten de curatoren en zakelijk coördinator Pascal Nicolas een aantal Nederlandstalige dichters repliceren op een aantal klassieke ‘wereldgedichten’. De vormgeving van de banners is naar de hand van de Belgische schrijver, tekenaar en illustrator, Paul Verrept.

Ook dit jaar is de wandeling voorzien van alle digitale gemakken. Via de toeristische wandelapplicatie izi.TRAVEL-app kan je zowel de originele gedichten als hun Nederlandse vertaling aflezen van jouw smartphone of tablet.

De geleide literaire wandeling van 29 augustus begint om 14u aan De Krook. Dan opent Sami Souguir (Open Vld), schepen van Cultuur voor Stad Gent, de wandeling en maakt hij bekend welke Nederlandstalige debuutromans in aanmerking komen voor De Bronzen Uil 2021.

De uitreiking van De Bronzen Uil is het ceremoniële slotstuk van Het Betere Boek dat plaatsvindt in Minard, ook op 9 oktober. Rond 17 uur wordt de wandeling afgesloten in het Geuzenhuis waar je gebak en koffie/thee krijgt aangeboden en gezellig kan napraten.

Opgelet: dit jaar is de uitreiking van De Bronzen Uil, een initiatief van het Willemsfonds en het Algemeen-Nederlands Verbond, wegens corona exclusief toegankelijk voor tickethouders van Het Betere Boek.

Tickets zijn binnenkort verkrijgbaar via Voo?uit, voor alle updates over De Bronzen Uil kan je terecht op debronzenuil.eu.

Na de literaire wandeling blijven de Hangende Gedichten tot en met 10 oktober hangen en gratis raadpleegbaar op de izi.TRAVEL-app.

Samen met Gent Leest opent het Willemsfonds de inschrijvingen voor deze eenmalige geleide wandeling op 20 augustus. De inschrijvingen zijn gratis maar beperkt tot maximum 25 personen.

Je kan je inschrijven via info@gentleest.be of op willemsfonds.be.

Praktische info

Hoe volg je de wandeling?

Je installeert eerst de wandelapplicatie izi.TRAVEL-app. Deze is gratis te downloaden via Google Play Store of Appstore.

De wandeling heet: ‘Bevrijd de Zinnen in Gent’. Zo kan je de wandeling downloaden en heb je geen internetverbinding nodig tijdens de geleide wandeling.

Datum: 29/08

Tijdstip: 14u-18u

Afstand wandeling: +/- 6,5 kilometer

Deelname: gratis

Inschrijvingen: info@gentleest.be of willemsfonds.be

Locaties (chronologisch)

De Krook

Opening en verwelkoming

Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent

Paard van Troje

Gedicht van Radna Fabias

Kouter 113, 9000 Gent

Willemsfonds vzw

Gedicht van Maya Angelou

Vrijdagmarkt 24, 9000 Gent

 

Poëziecentrum

Gedicht van Mustapha Kör & Maud Vanhauwaert

Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent

Gevel Maya De Wulf

Gedicht van Sappho

Brugsepoortstraat 1, 9000 Gent

 

Oxfam Wereldwinkel

Gedicht van Mahmoud Darwish

Kon. Maria Hendrikaplein 5,   9000 Gent

Liberas

       Gedichten van Saadi & Hosheng Ossi

Kramersplein 23, 9000 Gent

Geuzenhuis

Gedichten van Kobayashi Issa & Lotte Dodion

Kantienberg 9, 9000 Gent