Huis Waar Alles Gezegd Kan Worden

(© Paul Verrept)

TICKETS & INFO

DOWNLOAD HIER HET BLOKKENSCHEMA

Geïnspireerd door Bayt al-Hikma, een beschermde plek voor wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en filosofie in het Middeleeuwse Bagdad, biedt het Huis Waar Alles Gezegd Kan Worden  een forum voor de heetste en belangrijkste literaire debatten van vandaag:

Mag een schrijver zich culturele identiteiten toe-eigenen ten behoeve van de fictie?;

Leidt politieke correctheid tot een nieuw verbod van boeken?;

Verhindert het uitsluiten van afwijkende meningen, de zogenaamde cancel cultuur, het debat?;

Legt de bevrijding van de ene de andere het zwijgen op?.

Programma

Moderator: Rashif El Kaoui

i.s.m. Sabam For Culture

Interviews en aansluitend slam poetry

met Hind Eljadid, Inke Gieghase & Lisette Ma Neza

Tijdstip: 15:00-16:00

Op vraag van het Willemsfonds kregen slam poets Hind Eljadid, Inke Gieghase en Lisette Ma Neza de schrijfopdracht om de filosofische stelling ‘Ik denk, dus ik ben’ te verpakken in een hedendaags gedicht.

Hind Eljadid

(© Noortje Palmers)

Tussenin de voordrachten interviewt moderator Rashif El Kaoui de drie ‘poets’ over artistieke projecten, het begrip ‘taboe’ en aangrijpende poëzie.

Inke Gieghase (die/hun)

(© Aileen Vandenbroele)

Hoe Descartes’ befaamde spreuk in een 21ste eeuws jasje wordt gestoken door drie minstrelen met een missie hoor je van 15u tot 16u.

Lisette Ma Neza

(© Melanie Musisi)

Debat tussen Rachida Lamrabet  & Christophe Vekeman

Tijdstip: 16:30-17:30

 

Betreffende cancel culture delen juriste en schrijfster Rachida Lamrabet en performer-dichter Christophe Vekeman hun ervaringen met de kwalijke gevolgen van de afrekencultuur op de ‘vrije’ samenleving.

Lamrabet werkte zestien jaar als juriste bij Unia, maar werd daar ontslagen door de inhoud van een van haar kunstwerken. In navolging daarvan regisseerde ze vier jaar terug, in opdracht van Goethe Instituut Washington en de KVS, de kortfilm ‘Project Deburkanisation.

Via deze film tastte ze met een gezichtssluier de grenzen af van het recht op privacy.

Rachida Lamrabet

(© Koen Broos)

Christophe Vekeman

(© Mieke De Ley)

Van 16u30 tot 17u30 zetelt Lamrabet met Christophe Vekeman, één van de meest gevraagde en gesmaakte schrijvers op de Vlaamse en Nederlandse literaire podia, waar hij voornamelijk poëzie brengt, gebundeld in Señorita’s’ en ‘Dit is geen slaapkamer meer nu’

Naast zijn uren als recensent voor de wekelijkse boekenrubriek in het Klaraprogramma Pompidou en columnist voor De Standaard Weekblad, ondertekende hij vorig jaar met 35 Vlaamse schrijvers en intellectuelen een open brief waarmee hij de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting uitdaagde.

TICKETS & INFO

DOWNLOAD HIER HET BLOKKENSCHEMA